Almanya’da Hükümetin Konut Politikasına Sert Eleştiri: “Sosyo-Politik Bir Skandal”

Almanya’da Hükümetin Konut Politikasına Sert Eleştiri: “Sosyo-Politik Bir Skandal”

Almanya Kiracılar Derneği ile Alman Sendikalar Birliği, koalisyon hükümetinin konut politikasını sert biri dille eleştirdi. Kiracılar Derneği ile Sendikalar Birliği bu yasama döneminde hükümetin “başarısız” bir konutu politikası uyguladığına dikkat çekerek kiralık konut krizinin derinleşme tehlikesinin bulunduğunu gündeme getirdi.

700 Bin Kirası Ödenebilir Konuta İhtiyaç Var

Verilen bilgilere göre Almanya’da ödenebilecek şekilde uygun kiralık konut sayısının giderek azaldığı ve ülkede en az 700 bin yeni kirası ödenebilir konuta ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Ülkede kiraların ortalama olarak yüzde dört oranında artmasına rağmen, hükümet planladığı yıllık 400 bin yeni konut inşası planını gerçekleştiremedi.

2022 yılında inşa edilen yaklaşık 295 bin konutun yalnızca üçte birinden daha azı klasik kiralık dairelerden oluşurken bu konutular arasında sosyal konut olarak inşa edilenlerin oranı ise onda birden daha az oldu.

Hükümetin Konut Politikası Sosyo-Politik Bir Skandal

Konya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Alman Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Stefan Körzell, konut piyasasındaki durumu “sosyo-politik skandal” olarak nitelendirdi. Stefan Körzell federal hükümeti durumun vahametinin hâlâ farkına varmamakla suçladı.

Kiracılar Birliği Başkanı Lukas Siebkotten de kiraların dondurulması çağrısı yaparken, Almanya’da milyonlarca kiracının konut maliyetleri nedeniyle aşırı ekonomik yük altında olduğuna dikkat çekti ve kiraların artmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

21 Milyon Kiracı Gelirinin Yüzde 40’ından Fazasına Kıraya Veriyor

Almanya’da 21 milyon kiracı hanenin 3,1 milyonu hali hazırda gelirlerinin yüzde 40’ından fazlasını temel kira ve ısınma masraflarına ödüyor. DGB ve Kiracılar Birliği’ne göre 5,5 milyon hane yeterince ısınamıyor.