Avrupa’nın Sıcak Gündemi

Avrupa’nın Sıcak Gündemi

Camia gazetemiz yenilenerek sizlerle buluşuyor. Camia’mız bundan böyle yeni ve zenginleştirilmiş içerikleriyle gündemde olan gelişmeleri okurlarının ilgisine sunacak. Kanaatimce Camia işte tam da bu yeni hizmetiyle büyük bir açığı dolduracak ve bir ihtiyaca cevap verecektir. Zira gündemimiz olumlu olumsuz olaylarla, günlük yaşantımızı yakından ilgilendiren veya ilgilendirebilecek gelişmelerle dolu.

Mesela Almanya’da en çok Müslüman’ın yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya son aylarda bir tarafta okullarda İslam Din Dersi ile ilgili yeni yasal düzenleme ile Müslüman cemaatlerin anayasal katılım haklarının daraltılmasına sahne oluyor. Diğer tarafta ise kız çocuklarına okullarda başörtüsü yasağı talepleri en azından şimdilik rafa kaldırıldı. Aynı taleplerin ise Avusturya’da hayata geçirildiğini görüyoruz. Yine aynı eyalette mahkemelerde adli görevlilere dinî sembol içeren giyim-kuşam veya takı yasağını içeren bir yasa tasarısı tartışılmakta. Benzer bir yasa tasarısı Aşağı Saksonya eyaletinde de gündemde. Her ne kadar genel olarak “dinî sembollere” yönelik olduğu iddia edilse de böyle bir yasağın aslında başörtülü Müslümanları etkileyeceği çok açık. Bu gelişmeler sadece Almanya’da veya Avusturya’da yaşanmıyor. Fransa’da bir okul gezisi kapsamında çocuğu ile mecliste bulunan başörtülü bir annenin bir milletvekili tarafından dışarı çıkarılması talebine üzülerek şahit olduk.

Dinî cemaatler ve siyaset arası diyaloğun Almanya’da en uzun ömürlüsü olan Almanya İslam Konferansı (AİK) ise düzenli bir şekilde takip edilecek olan platformlardan biri konumunda. Geçmişte olumlu olumsuz manşetlere konu olan AİK dördüncü turunda özellikle imam eğitimini ele alıyor. Bu konuda son haftalarda şaşırtıcı bir gelişme de yaşandı: Haberlere göre gelecek haftalarda veya aylarda imam eğitimi sunmak için bir eğitim müessesi kurulması planlanıyor. Aşağı Saksonya Bilim Bakanı’nın parlamentoda yaptığı bir konuşmada bu müessese fikri kendi bakanlığı, Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Enstitüsü ve Federal İçişleri Bakanlığı arasında yürüyen müzakereler esnasında oluşmuş. Şaşırtan taraf tam da burası, zira imam eğitimi gibi tamamen dinî cemaatlerin kendi yetkinlik alanına giren bir konuda siyasi kurumların inisiyatif alması hukukçular tarafından son derece problemli olarak görülmekte.

İmamlar meselesi uzun zamandır Fransa, Avusturya ve Hollanda’nın da gündeminde. Özellikle Fransa’da son aylarda imamların eğitimi ile ilgili siyasetin beklentileri sıklıkla gündem olmuştu. Anlaşılan, bu konu da yakın zamanda sıcaklığını kaybetmeyecek.

Hiç kuşkusuz bu gelişmelere daha nicelerini ekleyebiliriz. Fakat çıkacak mesajımız aynı olacaktır: Gündemi takip etmek, olumsuz gelişmelerde olduğu kadar olumlulara da yer vermek, hepsine uygun tepkiyi göstermek bu gündem yoğunluğunda belki de her zamankinden daha önemli gibi duruyor.