AB’nin Planladığı Ehliyet Reformunda Tartışmalar Büyüyor

AB’nin Planladığı Ehliyet Reformunda Tartışmalar Büyüyor

Avrupa Birliği tarafından planlanan Ehliyet Reformu, Avrupa genelinde 2050 yılına kadar trafik kazalarında ölümlerin sıfıra indirilmesini hedefliyor. Geniş kapsamlı yenilikleri içeren taslak, Fransız Milletvekili Karima Delli tarafından hazırlandı. Yaşlıların sürüş yeteneklerini daha sık kanıtlamaları gerektiğini öngören yönetmelikle ilgili Almanya’dan ise eleştiriler büyüyor.

ADAC: “Reddediyoruz!”

ADAC (Almanya Otomobil Kulübü), yaptığı açıklamada, “Belirli yaş grupları için sürüş yeteneklerinin kontrol edilmesi zorunluluğunu reddediyoruz. Yaşın ilerlemesiyle birlikte sürüş performansı düşebilir, ancak yaşlı sürücülerin kaza riski olağanüstü yüksek değil.” diye kaydetti.

”yaşa dayalı ayrımcılık”

Almanya’nın en büyük sosyal yardım derneği olan VdK da planlanan reformla ilgili eleştirilerde bulundu. VdK Başkanı Verena Bentele, “Sadece yaş nedeniyle yeniden eğitim kurslarına katılma zorunluluğu, yaşa dayalı ayrımcılığa yol açıyor.” dedi. Yaşlı sürücülerin genellikle daha deneyimli ve dikkatli olduğununun göz ardı edildiğinin altını çizdi. Bentele’ye göre, planlanan sürüş yeteneği testleri yerine daha fazla danışmanlık ve gönüllü programlara ihtiyaç var.

“Onay verilmeyecek”

Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ise Karima Delli’yi “gerçeklikten uzak olan bir öneri”yi geri çekmeye davet etti. Almanya’nın bu önerilere bu şekilde onay vermeyeceği kesin olduğunu vurguladı.

”baştan beri endişeliyiz”

Almanya Yeşiller Partisi de bu öneriyi pek sıcak bakmazken, Yeşiller Partisi Avrupa Parlamentosu üyesi Anna Deparnay-Grunenberg, “Alman Yeşiller olarak baştan beri özellikle ‘yeni sürücüler için gece sürme yasağı’, ve ‘belirli ehliyet sınıflarına hız sınırı’ gibi kurallarla ilgili ciddi endişelerini dile getirdiklerini belirtti.

planlanan yenilikler neler?

AB birliği tarafından planlanan yeni yönetmelik, gelecekte ehliyetlerin geçerliliğini daha sıkı bir şekilde sınırlamayı öngörüyor. Genel olarak, şu anki 15 yıllık ehliyet geçerlilik süresi korunacak, ancak yaşlılarda geçerlilik süresi azaltılacak. Ehliyetler, 60 yaşından itibaren yedi yıl, 70 yaşından itibaren beş yıl ve 80 yaşından itibaren sadece iki yıl geçerli olacak.

yaşlılara trafik uygunluk kontrolü

Ehliyetlerin geçerliliği sona erdiğinde ise yenilenmesi gerekecek. Buna göre yaşlı sürücüler için trafik uygunluk kontrolü planlanıyor. Kontrolün tam olarak nasıl gerçekleştirileceği ise henüz bilinmiyor. Fakat göz testi ile istisnai durumlarda sağlık kontrolünün gerekli olacağı tahmin ediliyor. Taslakta sürüş yeteneğini kanıtlayan tıbbi ve psikolojik muayenelerden bahsedilmekte.

Bin 800 kiloyu aşan araçlara özel ehliyet sınıfı

Bunun haricinde yönetmeliğe göre yeni bir ehliyet sınıfının (bin 800 kiloyu aşan araçlar için – B+) getirilmesi planlanıyor. Sadece 21 yaşından büyüklerin bu araçları sürebilmesi öngörülüyor. Buna göre bu kural, çoğu zaman söz konusu ağırlık sınırını aşan SUV tarzı ve çoğu elektrikli araçları da kapsıyor. Gece sürme yasağı da planlanan yeni kurallar arasında. Ayrıca acemi sürücüler için saatte 90 kilometre hız sınırı planlanıyor.

Her yeni ehliyet sınıfında yeni deneme süresi

Ehliyetlerin AB ülkelerin tamamında 17 yaşından itibaren mümkün olması. Deneme süresi noktasında da değişiklik söz konusu. Her yeni ehliyet sınıfında yeni deneme süresi planlanıyor. Araba kullanımı için zamanında ehliyet alan bir kişi daha sonra motorsiklet ehliyeti almaya karar verdiğinde, yeni bir deneme süresiyle karşılaşabilecek. AB ülkelerinde ayrıca dijital bir ehliyet geliştirilecek. Bu ehliyet, cep telefonlarında bir uygulama ile kullanılabilecek.

Almanya’da 2022’de 2 bini aşkın kişi trafikte hayatını kaybetti

Almanya İstatistik Federal Ofisi verilerine göre, 2022 yılında Almanya’da trafik kazalarında 2 bin 788 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 361 bin 134 kişiye ulaştı. “Trafikte sıfır ölüm” hedefine ulaşmak için planlanan mevcut taslağın güzel bir düşünce olduğu fakat şu anki şekliyle kabul edilme olasılığının düşük olduğu da gelen bilgiler arasında.(bb)