Mevsim Geçişleri Sizi Hasta Etmesin
- SAĞLIK
- 13 Eylül 2023
Yaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş ilerliyoruz. Her iklimin kendine has özelliğinin yanı sıra iklim değişiklikleri bazı hastalıkların bulaşmasını sınırlarken, bazıları için fırsatlar oluşturmaktadır. Geçiş yapacağımız sonbahar aylarında bilhassa viral solunum yolu enfeksiyonları artış gösterir.
SONBAHARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
Sonbaharda havanın soğuması, okulların açılması, toplu ve sıkışık ortamlardaki hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı viral solunum yolları enfeksiyonları oranı da bir hayli artar. Bu artışa vücudumuzun direncini kıran birçok etken de katkıda bulunur. Güneş ışınlarından daha az yararlanırız, ayrıca fiziksel stres sıcak havalara göre daha fazladır, cilt soğuk havalara bağlı olarak nem kaybına uğrar ve bütünlüğü bozularak enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara karşı eğilimi artar.
Burun ve ağız içinde bulunan mukoza tabakasının bozulmasından kaynaklı burun ve ağız kuruluğu koruyucu mekanizmaların iyi çalışamamasına ve mikropların vücuda kolayca girişine neden olur. Bu dönemlerde bir de beslenmede daha sağlıksız besinlere yönelir ve hareketsizlik artarsa, metabolizmamız kötü yönde etkilenebilir.
SAĞLIK Kışın Dengeli Ve Yeterli Su İçmek Neden Önemli?
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE NELER YAPILMALI?
Mevsim geçişlerindeki değişim sürecine vücudumuzun alışması zaman alırken bu esnada denge kaybı yaşanabiliyor. Peki, bu süreci en sağlıklı şekilde nasıl atlatabiliriz?
Öncelikle eylül ayı itibariyle vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendirmeliyiz. Bunu da ancak dengeli beslenerek, spor yaparak ve uyku düzenimize dikkat ederek yapabiliriz. Düzenli hareket ve dengeli beslenme vücudumuzun daha dirençli olmasını sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan biri de tüm bunları bir alışkanlık hâline getirmek. Yani bir gün yapıp ertesi gün yapmamaktan ziyade az az da olsa devamlı ve sürekli hâle getirerek, gündelik yaşantımıza yansıtmak.
Zira tüm dünyayı etkisi altında alan iklim değişikliği ve küresel ısınmanın da etkisiyle çabuk soğuyan ve ısınan havalar bize bu adaptasyon sürecini zorlaştırabilir.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Vücudun dengesini korumak için sıvı tüketimine ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Yazın suya duyulan ihtiyaç sonbaharda azalıyor gibi hissedilse de vücuda düzenli su takviyesi büyük önem taşıyor. Günlük su tüketimini kontrol altında tutmak ve az su içme ihtimaline karşı önlemler almamız gerekiyor. Özellikle yaz aylarına kıyasla su ihtiyacı pek hissedilmediği için yanımızda su şişesi bulundurmak günlük su ihtiyacımızı giderebilmek adına ilk adım olarak değerlendirilebilir.
Özellikle önümüzdeki günlerde dengeli beslenmek ve bilhassa sebze ağırlıklı beslenmek vücudun direncini artırabilir.
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE NELER YAPILMALI?
Aşağıdaki maddelere dikkat ederek bağışıklığımızı güçlendirebilir, mevsim geçişlerini sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz:
– Her gün doğal C vitamini almaya özen gösterin. C Vitaminin bol olan sebzelerden faydalanalım. Limon, yeşil biber, kuşburnu bu besinlerin başında geliyor.
– Salata olarak da yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin.
– Klimalı ortamlarda kalmayın ve mümkünse yanınızda bir şal/atkı taşıyın.
– Dengeli uyku düzenine özen gösterin.
– Bağışıklığınızı güçlendirmek için yeşil çay, arı poleni ve zencefilden istifade edin.
– Kendinize günlük yürüyüş ve spor saati oluşturun Ayrıca güneşten en çok faydalanabileceğiniz saatlerde yürümeye özen gösterin. Bu D vitamini seviyenizi arttıracaktır.
Herkese sağlıklı bir mevsim geçişi diliyorum.
Nuray Tetik-Erdemir* İç Hastalıkları Uzmanı