11 Temmuz 1995’de Srebrenitsa’da Neler Oldu?
- BOSNA-HERSEKGündemMANŞET
- 11 Temmuz 2023
Yugoslavya’nın ayrı ayrı ülkelere ayrılmasından sonra, Bosna-Hersek’teki Sırp milliyetçileri de Bosna-Hersek içerisinde bağımsız kalmak için savaş başlattı. Başkent Sarayova başa olmak üzere pek çok kente saldırı düzenleyen ve yüzlerce Boşnak’ı katleden Sırp birliklerinin muhasarası altında bulunan Srebrenitsa kasabası ise Hollanda askerlerinin bulunduğu Birleşmiş Milletler koruması altına alındı.
Birleşmiş Milletler 1993 yılında Srebrenitsa’yı Boşnaklar için “güvenli bölge” ilan ederken Sırp milisler de 425 gün boyunca kasabayı kuşatma altına aldıktan sonra BM adına görev yapan Hollanda askerlerinin herhangi bir müdahalesi olmadan Srebrenitsa’yı ele geçirdi. Srebrenitsalıların bir kısmı Hollanda askerlerinin Potocari’de bulunan karargahına sığındı iseler de Sırpların katliamından kurtulamadı.
8 bin 372 Boşnak Sivil Katledildi
Ancak, Sırp milisleri General Ratko Mladic komutasındaki Sırp saldırılarını durdurmak yerine Srebrenitsalıları toplu infaz ederek soykırım yaptı. Srebrenitsalıları korumakla görevli Hollanda askerleri soykırıma müdahale etmediği için Sırp milisleri önüne gelen Boşnağı infaz etti.
11 Temmuz 1995’te başlayan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği soykırım günlerce sürdü. Soy kırım kurbanlarının bir kısmının kimlikleri tespit edilemediği gibi, bölgede hâlâ yüzlerce Boşnak sivilin kayıp olduğu ortaya çıktı. Her yıl 11 Temmuz günü Potocari kabristanlığında defin ve anma töreni yapılıyor.
Srebrenitsa katliamı 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’da yapılan en büyük katliam olarak tarihe geçti. Radko Mladiç daha sonra yargılandı ise de, soykırıma göz yuman Hollanda askerleri sorumlu bulundu ancak cezasız kaldı.