Allianz Trade: Almanya’da Enflasyon Açıklanan Rakamlardan 3 Kat Daha Fazla

Allianz Trade: Almanya’da Enflasyon Açıklanan Rakamlardan 3 Kat Daha Fazla

Allianz Trade, Almanya’da algılanan ve gerçek enflasyona yönelik araştırmasının sonuçların yayınladı. Buna göre, Almanya’da tüketiciler tarafından mayıs ayında algılanan enflasyon yüzde 18 ile resmi olarak belirlenen yüzde 6,1’lik enflasyonun neredeyse üç katı düzeyinde.

ALMANYA | 25 Mayıs 2023 Enflasyon Almanya’yı Vurdu! Ekonomi Daraldı: Almanya’da İşsizlik Artabilir 25 Mayıs 2023

Algılanan ve gerçek enflasyon arasında tutarsızlığının çeşitli nedenlerinin ortaya konulduğu araştırmada, tüketicilerin, içecek, yakıt veya yaygın olarak alınan süpermarket ürünlerindeki fiyat değişikliklerine daha fazla dikkat ettiği ve bu fiyatlar ortalamanın üzerine çıkarsa enflasyonun çok daha yüksek olduğunu hissetmeye eğilimli olduğu belirtildi.

HİSSEDİLEN MAYIS AYI ENFLASYONU YÜZDE 18

Ancak psikolojik yönler, demografik ve bölgesel farklılıklar ile bireysel tüketici davranışları da tüketicilerin, fiyat artışlarını resmi enflasyon verisinden farklı değerlendirmesine neden olabiliyor. Araştırmada, “Bu da çarpık bir tablo ve algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasında güçlü bir uyumsuzluk yaratmaktadır.” denildi.

AVRUPA İÇİNDE DE BÜYÜK FARKLILIKLAR VAR

Avrupa Birliği’ndeki enflasyonun son zamanlarda ortalama yüzde 8’in üzerinde olduğu hatırlatılan araştırmada, “Euro bölgesinde mayıs ayında enflasyon yıllık yüzde 6,1 oldu. Bununla birlikte, enflasyon ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdi. Mayısta bu aralık, Yunanistan’da yüzde 2,8’den Polonya’da yüzde 13,0’e ve Macaristan’da yüzde 21,5’e çıktı.” bilgisi verildi.

“ZAYIF EURO ENFLASYONU ARTIRDI”

Araştırmada, birliğin en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın Rusya’dan enerji ithalatına olan yüksek bağımlılığı hatırlatılarak Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan enerji krizinin Alman hane halkının enerji faturasının keskin bir şekilde yükselmesine neden olduğu, Alman hükümetinin ise buna elektrik ve gaz fiyat freni ile karşılık verdiği belirtildi.

Araştırmada, “Bir bütün olarak Euro bölgesinde, zayıf Euro enflasyonu artırdı. Çünkü zayıf Euro ile petrol ve gaz gibi dolarla ticareti yapılan emtialar daha pahalı hale geldi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

EŞYA FİYATLARI DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE

Son aylarda Almanya’nın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını Temmuz 2022’den beri 400 baz puan artırması nedeniyle güçlenen Eurodan faydalandığı aktarılan raporda, bu nedenle ülkede üretici ve toptan eşya fiyatlarının 2022 sonbaharından bu yana düştüğü ve bunun da enflasyonu aşağı yönlü baskıladığı ifade edildi.

ALGILANAN ENFLASYONLA RESMİ ENFLASYON ORANLARI FARKLI

Allianz Trade kıdemli ekonomisti Jasmin Gröschl, konuya ilişkin değerlendirmesinde, algılanan ve gerçek enflasyon arasında tutarsızlığının “önemsiz” olmadığını vurgulayarak, “Çünkü algılanan enflasyonun, örneğin satın alma davranışı söz konusu olduğunda, tüketici davranışları üzerinde güçlü bir etkisi var. Dolayısıyla bu farklılık ekonomi ve şirketler için olduğu kadar faiz politikası için de önemli rol oynuyor.” ifadesini kullandı.

Gröschl, Rusya’ya coğrafi yakınlık, enerji ve gıda ithalatına bağımlılık, fiyatları düşürmek için devlet müdahalesi ve ilgili para biriminin gücünün enflasyondaki temel faktörler olduğunu vurguladı. (aa,c)