Arakanlı Müslüman Mülteciler Mocha Kasırgasından Dolayı Ülkelerine Dönemiyor

Arakanlı Müslüman Mülteciler Mocha Kasırgasından Dolayı Ülkelerine Dönemiyor

Bangladeş’teki Arakanlı Müslüman (Rohingya) mültecilerin ülkelerine geri dönüşleri için başlatılan görüşmeler kapsamında Myanmarlı yetkililerin, komşu ülkeye yapacağı ziyaret Mocha Kasırgası nedeniyle ertelendi.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seheli Sabrin, ülkelerindeki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman mültecilerden 20 kişilik ekibin, geri dönüş süreci için “yeterli koşulların varlığını” değerlendirmek üzere 5 Mayıs’ta Arakan eyaletinin Maungdaw ilçesine gittiğini anımsattı.

Sözcü Sabrin, Myanmar’ın kuzeybatısını etkileyen Mocha Kasırgası’nın Arakan’da büyük hasara yol açmasından dolayı Myanmarlı heyetin bu ay yapılması planlanan Bangladeş ziyaretinin ertelendiğini söyledi.

MOCHA KASIRGASI BÜYÜK HASARA NEDEN OLDU

Ziyaret için yeni bir tarih belirleneceğini belirten Sabrin, Arakan’a giden ekibin, buradaki izlenimlerini Bangladeşli yetkililerle paylaştığına ve bunların ülkeye gelecek Myanmarlı heyetle görüşüleceğine işaret etti. Diğer yandan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, 15 Mayıs’ta BBC’ye yaptığı değerlendirmede, Arakanlı Müslümanların Myanmar’a geri gönderileceğini söylemişti.

ZULÜMDEN KAÇARAK BANGLADEŞ’E SIGINMIŞTILAR

Başbakan Hasina, ülkesinin “Rohingya kriziyle” daha fazla baş edemeyeceğini ve geldikleri yere dönmeleri gerektiğini belirtmişti. Myanmar’a gitmelerinin Arakanlı Müslümanlar için güvenli olup olmadığına dair soruyu yanıtlayan Hasina, Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşların bu sorumluğu üstlenmesi ve onların kendi ülkelerinde güvende olmalarını sağlamaları gerektiğini dile getirmişti.

“BM SORUMLULUKLARINI ÜSTLENSİN”

Ülkesindeki kamplardaki Arakanlı Müslümanlar için yaptıkları harcamalara atıfta bulunarak sağlık ve gıda ihtiyaçlarının karşılandığını anımsatan Hasina, uluslararası toplumun Bangladeş’e daha fazla yardımda bulunması gerektiğini söylemişti.

Myanmar’daki baskı ve zulümden kaçmak zorunda kalarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman mültecilerden 20 kişilik bir ekip, ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüş süreci için “yeterli koşulların varlığını” değerlendirmek üzere 5 Mayıs’ta, Myanmar’ın Arakan eyaletinin Maungdaw ilçesine gitmişti.

“ULUSLARARASI TOPLUMUN DAHA FAZLA YARDIMDA BULUNMASI GEREKİYOR”

Bangladeşli yetkililer, eşlik ettikleri bu ziyaretle “mülteciler arası güveni, gönüllülüğü ve onurlu dönüş süreci inşasını” hedeflediklerini bildirmişti.

20 kişilik mülteci heyeti, 2017’de terk etmeye başladıkları memleketlerinde hala uygun geri dönüş şartlarının oluşmadığını belirtmiş ancak heyete öncülük eden Bangladeş Mültecilere Yardım ve Geri Gönderme Şefi Muhammed Mizanur Rahman, Arakan krizinde “tek çözümün” geri dönüş olduğunu söylemişti.

BANGLADEŞ‘TE 1,2 MİLYONDAN FAZLA MÜLTECİ VAR

Sürecin başarılı olması halinde ilk etapta 1100 mültecinin geri gönderilmesi bekleniyor. Bangladeş, haziran-ekim aylarını kapsayan muson mevsiminden önce geri dönüş sürecinin başlamasını umuyor. Myanmar askeri yönetiminden yetkililer, 15 Mart’ta Bangladeş’teki kampları ziyaret etmişti. Bangladeş’te 1,2 milyondan fazla mülteci 33 kampta ve Bhasan Char Adası’nda yaşam mücadelesini sürdürüyor.

MOCHA KASIRGASI 

14 Mayıs’ta meydana gelen Mocha Kasırgası’nın ardından arama kurtarma çalışmalarında 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Şiddetli yağmur ve sele yol açan 5. kategori olarak belirlenen Mocha Kasırgası nedeniyle ülkenin batı kıyısındaki Arakan eyaletinde “acil durum” ilan edilmişti.Bangladeş ve Myanmar’da kasırga nedeniyle sahil kesimlerindeki yüz binlerce kişi tahliye edilmişti.

Tahliyeler devam ederken halka, sahil bölgelerinden uzak durmaları çağrısı yapılmıştı. Bangladeş’te de tahliye edilen kişi sayısının 700 bini geçtiği tahmin ediliyor. Myanmar’da 2008’deki Nargis Kasırgası’nda 135 bin kişi yaşamını yitirmişti. (aa,c)