Çocuklar Neden Dışarıda Oyun Oynamalı? Dışarıda Oynamanın Çocuklara Faydaları
- AİLESürmanşet 2
- 10 Mayıs 2023
Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre çocukların açık havada oyun oynama süreleri giderek azalıyor ve oyun alışkanlıklarındaki dengesizlik artıyor. Çocukların gelecekteki başarısının oyundaki dengeye bağlı olduğu belirtilen araştırmada, çocukların oyun zamanının önemli bir düşüşte olduğunu ve günümüzde çocukların çoğunun dışarıda bir mahkûm kadar az zaman geçirdiğini ortaya koyuyor.
EBEVEYNLERİN ÇOCUKLARIYLA OYNAMAYA ZAMANLARI YOK
Araştırmaya katılan her 10 ebeveynden 9’u çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtirken, her 2 ebeveynden 1’i çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını söylüyor. Ebeveynlerin yarısı ise yaşadıkları toplulukta çocuklarının güvenli bir şekilde oynamaları için uygun alanlar bulunmadığını belirtiyor.
Uzmanlar, çocukların teknolojiyi kullanmalarının kendilerine farklı yararlar sunduğu konusunda hem fikir olmakla birlikte, ekran başında geçirilen zamanı çocukları açık havaya çıkarmada bir engel olarak görüyor. Yaklaşık her 10 ebeveynden 9’u çocuklarının herhangi bir teknolojinin yer almadığı durumlarda oyun oynamaya itiraz ettiklerini bildiriyor.
AİLE Çocuklarda Dijital Medya Kullanımı İletişim Ve Gelişimi Bozuyor
“ENDİŞE VERİCİ BİR OYUN DENGESİZLİĞİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Açıklamada görüşlerine yer verilen uzmanlar, akademik araştırmaların aktif bir şekilde oyun oynamanın çocuklar için doğal ve öncelikli bir öğrenme yolu olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Bu oyun türünün, özellikle hızlı beyin gelişiminin yaşandığı dönemdeki çocukların sağlıklı büyümeleri ve ilerleme kaydetmeleri için büyük önem taşıdığını ifade eden uzmanlar, oyunun önemsiz olduğu gerekçesiyle çoğunlukla göz ardı edildiğine dikkat çekti. Bunun sonucu olarak da çocukların hayatlarındaki aktif oyun süresinin azalmasının alarm verici bir eğilim söz konusu olduğuna işaret ettiler.
“Endişe verici bir oyun dengesizliğiyle karşı karşıyayız.” diyen uzmanlar, ekranların eğitim ve eğlence için kaynak olabileceğine ancak çocukların, zihinlerini ve vücutlarını tam anlamıyla kullanabilmeleri ve etraflarındaki dünyayı daha fazla öğrenmeleri için farklı türdeki oyunları dengeli biçimde oynamaları gerektiğini belirtti.
Oyun oynamanın, çocukların öğrenmelerine, tecrübe etmelerine, odaklanmalarına, konsantrasyonlarına, kendilerine daha dönük olmalarına ve sosyal güvenlerini geliştirmelerine yardımcı olduğunu ifade eden uzmanlar, oyunun aynı zamanda çocukların paylaşım, kurallara uyma, sıra bekleme, diğerlerinin seçimlerine saygı duyma, kaybetmeyi kabullenme, sabretme, hoşgörülü olma, açık fikirli olma ve empati kurma gibi önemli sosyal değerleri kazanmalarına yardım ettiğini kaydetti.
“DAHA AZ KURGULANMIŞ OYUNLAR”
Araştırma sonuçlarına göre çocukların serbest türde, daha az kurgulanmış oyunları dışarıda güvenle ve özgürce oynamalarına izin verilmesi gerektiği, bunun çocukların girişken tavırlarını ve hayal kurma becerilerini geliştirebileceği belirtildi. Çok yönlü ve mutlu bireyler olmalarına yardımcı olmak için çocukların hayatında aktif oyuna yer verilmesi gerektiğinin altı çizildi.
AİLE Kendin Yapmadığını Çocuktan İsteme!
“DİJİTAL TEKNOLOJİYLE KARŞI ÇIKMAK HAYATIN AKIŞINA AYKIRI”
Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu oyun oynama alışkanlıklarındaki dengesizlikte üç temel engel olarak, ebeveynlerin aşırı kontrolcü yaklaşımı, çocukların ekranlara olan aşırı ilgisi ve çocukların gündelik programlarının giderek yoğunlaşması sıralandı.
Anne-babanın aşırı kontrolcü tutumlarının çocukların gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları oyun ve faaliyetler hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarından, bilgi eksiklikleri nedeniyle risk almama durumlarından ev ortamını çocuklar için daha güvenli bulabildikleri kaydedildi. Ev ortamı, ebeveynler için dışarıda yaşanabilecek kazalara, soğuğa, sıcağa ve daha pek çok riske karşı bir kale olarak nitelendiriliyor.
Ancak bu kalede yeterli uyaran olmadığı gibi çocukların karşılaşması gereken zorluklardan paylarına düşen dersleri alma şansı da yok. O yüzden ailelere çocuklarının oyunlarına ve aktivitelerine doğrudan müdahil olmadan ama elbette güvenliklerini gözeterek, yaparak, yaşayıp anlamlandırarak ve deneyimleyerek öğrenme fırsatı tanımaları önerildi.