Fudul Manevi Destek Hattı Eğitimi Tamamlandı

Fudul Derneğinin 2018 yılından bu yana gerçekleştirdiği ve vatandaşların hizmetine sunduğu Manevi Destek Hattı Eğitimi bu yılda tamamlandı. Manevi Destek Hattı Eğitimi Dr. Aysun Bahadır ile birlikte Fudul Manevi Destek Hattı Sorumlusu Ümmü Gülsüm Güre’nin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Dr. Bahadır, 25 Şubat’ta başlayan ve 19 Mart’ta tamamlanan Manevi Destek Eğitim Programında 4 hafta sonu boyunca telefon aracılığıyla manevi danışmanlığın nasıl uygulanması gerektiği hususun eğitim verdi.

Manevi Destek Hattı Eğitimi sürecinde, programa katılanlara, birey merkezli görüşme ve kişiler arası ilişki tekniklerinin nasıl olacağı konusunda bilgilendirme yapıldı. Kişilerle görüşme sürecinde yararlanabilecekleri birçok terapi tekniklerini öğrenen katılımcılar, ayrıca danışmanlığın kriterlerini, psikolojideki kuramları ve birçok farklı modeli tanıma imkânı buldu.

Yas danışmanlığı ve süreçleri konusunda da derslerin verildiği Manevi Destek Hattı Eğitim programında farklı iletişim teknikleri, duyguların anlaşılması ve anlamlandırılması, danışmanın transferansların anlattıklarından kendisini koruyabilme becerisi ve çeşitli psikolojik bazı rahatsızlıklara karşı davranışlar da izah edildi.

“Danışman, Kimsenin Kaygı ve Endişesini Eleştirmez”

“Manevi danışmanlıkta danışman, danışana elinden geldiği kadar, hayatın anlamını ve amacını bulmasında yardımcı olur. Danışanın hayatını gözden geçirebilmesini sağlar, onu motive eder. Güven oluşturarak geçmiş yaşantısını kabul edip, geleceği ile bağ kurmasını sağlar.” diyen eğtimci Dr. Bahadır, danışanın, manevî huzursuzluklarını, endişelerini, kaygılarını ve sapmalarını eleştirmeden, yargılamadan, nasihat vermeden yardımcı olmaya çalışılması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Bahadır yapılan destek hizimetinin özelliğini “Danışanı sabırla dinler ve danışanı günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma ve yaşam yükü ona fazla geldiğini hissettiğinde mutlaka bir uzmana yönlendirir. Manevi Destek Hattı’nda en önemlisi danışmanın gizlilik esasına uymasıdır.” şeklinde ifade etti.

“Görüşme Samimi Olmalıdır”

Eğitimde ikili grup görüşmeleri ve rol oyunlarının yanı sıra soru sorma tekniklerini de uygulamalı olarak ele alan Bahadır, vaka formülasyonunun nasıl tutulması gerektiğini anlatarak şunları söyledi: “Öncelikle danışan ve danışmanın rolleri belirlenir. Karşılıklı görüşme göz hizasında olup empatik, samimi ve açık görüş içinde kalmaya gayret edilir. Roller belirlendikten sonra problem tanımlanır. Akabinde eğitimde öğrenilen teknikler danışan görüşmesini sürdürebilmesi için uygulanır. Görüşmenin sonuna doğru toparlama adına özet yapılır ve görüşmenin danışana olan katkısı ve kendisini nasıl hissettiği sorulur ve görüşme sonlandırılır. Elbette bu 45-60 dakika içerisinde belki bir insanın sorununu çözmek kolay olmayabilir ancak danışanın kimselere anlatamadığı derdini burada anlatmış olması ona anlaşıldığını ve kendisi için burada olunduğu hissettirilir. Dolayısıyla danışan kendisine değer verildiğini görür.”

Programın son bölümüne Fudul Derneği Sorumlusu Mesud Gülbahar da iştirak ederek Manevi Destek Hattı’nın önemine değindi ve katılımcılara teşekkür etti.