Anneler “Evlerindeki Ramazanı” Anlattı
- AİLE
- 7 Nisan 2023
Pencerelere asılan mahyalar, ışıklandırmalar, evlerdeki çeşit çeşit ramazan takvimleri, büyük bir özenle hazırlanan ramazan kurabiyeleri… Her biri çocuklu ailelerin ramazan ayındaki vazgeçilmezi. Zira Avrupa’da yaşayan aileler çocuklarına ramazan bilincini aktarabilmek adına her yıl bu tür etkinliklere başvuruyor. Almanya’da yaşayan ve evinde ramazan ayına özel süslemeler yapan annelere, bunun nedenini sorduk. Aldığımız yanıtlar diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Almanya’da da ramazan ayını yaşatabilmenin ilaveten bir çaba gerektirdiğini gösterdi.
AİLE Çocukların Ramazanı Bambaşka!
“ÇOCUKLARIMA RAMAZANI HİSSETTİRMEK İSTİYORUM”
Nergiz Hanım, özellikle bu yüzden ramazanda farklı etkinlikler yaptığını dile getirdi: “Ben küçükken bir mahalle büyüdüm. Ramazan ayını kalabalık iftar sofralarıyla, ramazan pidesiyle, teravih namazıyla ve sahurda davul sesiyle yaşadım. Almanya’da iftarımızı ezanı duymadan yapıyor, sahura da davul sesi olmadan kalkıyoruz. Kendi çocukluğumda yaşadığım ramazan coşkusunu çocuklarıma da hissettirmek istiyorum.”
Bundan dolayı çocuklarını zaman zaman sahur sofrasına dahil ettiğini belirten Nergiz Hanım, iftara da evinde misafir ağırlamaya özen gösterdiğini ve camideki toplu iftarlara da katılmaya çalıştığını kaydetti. Nergiz Hanım, çocukları ile ayrıca kültürümüzün bir parçası olan geleneksel Karagöz-Hacivat oyunlarını izlemeyi de ihmal etmediğini belirtti.
Çocuklara yönelik bu tür etkinliklerin ve kutlamaların ramazan ayı ile sınırlandırılmaması gerektiğini kaydeden Nergiz Hanım: “Çocuklarımıza dinî günlerimizi öğretmek ve yaşatmak istiyorsak, örneğin cuma günlerini veya kandilleri de anlatmamız gerekiyor. Kandillerde pasta veya simit yapılabilir. O gün ve geceler camiye gidilerek değerlendirilebilir.” dedi.
“RAMAZANA DAİR OLUMLU HATIRALARININ OLUŞMASINI İSTİYORUM”
Ev süslemelerinde amaçlarının sadece görsel bir ortam oluşturmak olmadığını ifade eden Sebahat Hanım, “Her zamankinden daha özel bir zaman dilimi içerisinde bulunduğumuzu ev halkına hissettirmek istiyorum. Dış etkenlerin değişmesiyle, kalben ve ruhen de farklı hissetmeyi umuyorum. Bize ait özel günlerin güzelliğini anlatmak ve kızımın çocukluğuna dair dinî günlerimizle ilgili olumlu hatıralarının oluşmasını istiyorum.” dedi.
Bunun için de evde ailecek sesli dua halkaları oluşturduklarını ifade eden Sebahat Hanım, olumlu tecrübelerinden bahsetti: “Dua halkamız kızımın kendini ifade etmesine ve ailecek bir sohbet ortamının oluşmasına vesile oldu.” İmkânlar dahilinde camilerdeki programlara ve toplu iftarlara katılmaya çalıştığını belirten Sebahat Hanım, bunun mümkün olmadığı günlerde, kızına ümmet bilincini kazandırmak amaçlı, camilerde iftar veya teravih için bir araya gelen cemaat görüntülerini izlediklerini kaydetti.
“FİTRE VE ZEKÂTI ANLATIYORUM”
Ramazan ayının heyecanını oğluna yaşatabilmenin öneminin, çocukların özel günlere olan ilgisi ile de alakalı olduğunu ifade eden Nigar Hanım, Avrupa’da kutlanan Noel ve Paskalya gibi kutlamaları hatırlattı: “Evimi süslememin en büyük sebebi ramazan ayını oğluma sevdirmek. Noel veya Paskalya gibi kutlamalara çok hevesleniyordu. Biz de dinî günlerimizin en güzel ayı olan, ramazan ayının bilincine varması için odasını ve dış kapımızı süsledik. Bir de ramazan takvimi hazırladık. Oğlum her gün heyecanla bir paket açarak, tatlı bir heyecan yaşıyor.”
Evde yaptıkları ibadetlere oğlunu da dahil eden Nigar Hanım, bu ramazanda ağırlıklı olarak dinî içerikli kitaplar okumaya gayret ettiğini belirtti. Ayrıca fitre ve zekât ibadetleri hakkında konuştuklarını ifade eden Nigar Hanım: “Bu vesileyle ramazan ayının dayanışma ve yardımlaşma ayı olduğunu da anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.
AİLE Ailede Ramazan: Çocukları Ramazan Hatıralarıyla Besleyin
“ÜMMET ŞUURU AYRI BİR ÖNEM KAZANIYOR”
Rahime Hanım, ramazan ayının manevi atmosferini evinde cemaatle namaz kılarak yaşatmaya çalıştığını ifade etti: “Ramazan ayına hazırlık olarak ramazan takvimi yaptık. Benim için ramazan ayı boyunca cemaatle namaz kılmak ve çocuklarımla birlikte Kur’an okumak çok kıymetli.” Ramazan ayında ümmet şuurunun da ayrıca önem kazandığını ifade eden Rahime Hanım, camideki iftarlara ve sonrasında kılınan teravih namazına da katılmaya gayret ettiğini kaydetti. Cami ve cemaatin önemini vurgulayan Rahime Hanım, ramazan ayının haricinde de özel gün ve geceleri mümkün mertebe camiye giderek değerlendirmeye çalıştığını ifade etti.
BAYRAMDA NE YAPACAKSINIZ?
“Ramazan Bayramı’nı nasıl değerlendireceksiniz?” sorusuna hemen hemen dört anne de aynı cevapları verdi. Nergiz Hanım, bayramı her yıl olduğu gibi büyükler ile birlikte ailecek kutlayacaklarını ifade etti. Ayrıca bayramın ikinci gününde bir bayram gezisi planladıklarını ve daha önce görmedikleri bir yere gideceklerini belirtti.
Rahime Hanım, evini bayrama özel süslemek istediğini ifade etti ve her yıl planladığı fakat yapamadığı huzurevi ziyaretini bu yıl gerçekleştirmek istediğini kaydetti. Nigar Hanım da, ilk gün büyükleri ziyaret edeceklerini, ardından çekirdek aile olarak büyük bir gezi planladıklarını aktardı.