Almanya’da Dinî Temsilciler IGMG Augsburg Camii’nde Bir Araya Geldi
- MANŞETTOPLUM
- 26 Mart 2023
Almanya’da yerel yönetimler, okullar, dernekler yaklaşık 4 bin faaliyetle bu yıl “Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftalarına” katılıyor. Proje günlerinden fotoğraf sergilerine, atölye çalışmalarından dinî cemaatlerin birbirlerini ziyaretlerine kadar birçok etkinliğin düzenlendiği Irkçılıkla Mücadele Haftaları, “Sen de Katıl” (Alm.: Misch Dich Ein) sloganı altında düzenleniyor.
ALMANYA
“Irkçılıkla Daha Etkin Mücadele Edilsin”
“RAMAZANIN RUHUNU YANSITAN DEĞERLERE İHTİYACIMIZ VAR”
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete ve Almanya İslam Konseyi Onursal Başkanı Ali Kızılkaya da, Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları kapsamında 24 Mart Cuma günü, IGMG Augsburg Çağrı Camii’nde dinî cemaat temsilciler ile bir araya geldi. Katılımcılar arasında Augsburg Protestan Kilisesi’nden Daniel Schopf, Yahudileri temsilen Henry Brandt Vakfı’nın Başkanı Dr. Tanya Smolianitski, Almanya Yezidiler Merkez Konseyi Başkanı Zemfira Dlovani ve Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları Vakfı’ndan Dr. Jürgen Micksch gibi isimler vardı.
IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, yaptığı konuşmada ramazan ayının toplumsal yaşamdaki boyutuna dikkat çekti. Ramazan ayının merhamet, dayanışma ve yardımlaşma ayı olduğunu belirten Mete, “Bunlar toplumun ihtiyaç duyduğu değerlerdir. Solingen, Mölln, Hanau ve Halle’de yaşanan olayların bir daha asla yaşanmaması, ırkçılığın önlenmesi için bu değerler kıymetlidir, gereklidir.” dedi. Mete, katılımcıları ırkçılıkla mücadeleye davet ederken, aynı zamanda ırkçı fikir ve söylemlerin ortaya çıkmasını engelleyecek bir toplumun inşasını destekleme çağrısında bulundu.
ALMANYA
Almanya: “Aşırı Sağ En Büyük Tehdit”
ÖN YARGILAR İLETİŞİM VE ETKİLEŞİMLE KIRILIR
Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları Vakfı’ndan Dr. Jürgen Micksch ise yaptığı konuşmada, “Sen de Katıl” sloganının ne anlama geldiğini açıkladı. Micksch, “Bu slogan ile insancıl bir toplum için uzun vadeli bir mücadele başlatıyoruz. Slogan toplumdaki insanları uyum içerisinde birlikte yaşamaya teşvik etmeyi amaçlıyor.” dedi. Irkçılıkla mücadele kapsamında yapılacak daha çok şeyin olduğunu ifade eden Micksch, 30 yıl öncesinin aksine bugün, ırkçılığın Almanya’da nüfusun büyük bir bölümü tarafından bir sorun olarak görüldüğünü belirtti. Antisemitik suçlardaki artışı buna kanıt olarak gösteren Micksch, yaklaşan eyalet seçimlerinde toplumdaki dışlamanın ve nefretin artmasından endişe ettiklerini ifade etti. Bu tür gelişmelere karşı koyulması gerektiğine dikkati çeken Micksch, ön yargıların ancak iletişim ve etkileşim hâlinde kırılabileceğini belirtti.
Açılış programı 20 Mart’ta Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin başkenti Schwerin’de yapılan Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları, 2 Nisan’da Augsburg kentinde düzenlenecek bir etkinlikle sona erecek. (c)