Berlin’de Başörtülü Çalıştırılmayan Öğretmenlere 22 Bin Euro Tazminat Ödendi

Berlin’de Başörtülü Çalıştırılmayan Öğretmenlere 22 Bin Euro Tazminat Ödendi

Almanya’nın başkenti Berlin’de devlet okullarında başörtüsüyle öğretmenlik yapmak isteyen kadınların, eyaletteki Tarafsızlık Yasası gerekçe gösterilerek öğretmenlik yapmalarına izin verilmemesi sonucunda açılan davalar, Berlin eyaletinin ilgili öğretmenlere toplamda 22 bin 170 Euro tazminat ödemesiyle sonuçlandı.

BERLİNE EYALETİNE 9 DAVA AÇILDI

Sol Parti Milletvekili Elif Eralp’in hükûmete yönelttiği soru önergesine verilen yazılı cevapta, 2005 yılından beri yürürlükte olan, okulda dinî sembollerin kullanılmasını yasaklayan Tarafsızlık Yasası gerekçe gösterilerek, dokuz başörtülü kadının öğretmenlik yapmasına izin verilmediği aktarıldı. Açılan davalardan birini kaybeden Berlin eyaletinin, dört davada uzlaşma yoluna gittiği belirtildi. Yazılı cevapta, bir davanın geri çekildiği, üç davanın da Berlin eyaleti tarafından kazanıldığına yer verildi.

ALMANYA | 29 Ağustos 2020 Almanya’da Başörtülü Öğretmen Hakkında Mahkeme Kararı Memnuniyetle Karşılandı 29 Ağustos 2020

“BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI HUKUKA AYKIRI”

Öte yandan Federal Anayasa Mahkemesi 2015 yılında öğretmenlerin başörtü takmalarına dair aldığı kararda, öğretmenlere yönelik bir başörtü yasağının inanç özgürlüğüne aykırı olduğu gerçeği vurgulanmıştı. Bu önemli kararda, devletin tarafsızlığı ve okul huzuruna yönelik soyut bir tehlikenin öğretmenlere başörtüsü kısıtlamak için yeterli olmayacağı, bunun için “yeterince somut bir tehlike” aranması gerektiği belirtilmiş, Berlin’deki başörtüsü yasağı hukuka aykırı ilan edilmişti.

Soru önergesine gelen cevapta da, Berlin eyaletinin Federal Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında aldığı karara uyacağına dair açıklamaya şu ifadelerle yer verildi: “Dinî kıyafet ve semboller sadece okul huzurunu veya devletin tarafsızlığını somut olarak tehlikeye attığı durumlarda yasaklanacaktır.”

ALMANYA | 4 Eylül 2020 Almanya’da Kadın Savcı Adaylarına Başörtüsü İzni 4 Eylül 2020

“ÖĞRETMENLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Sol Parti’nin ayrımcılıkla mücadele sözcüsü Elif Eralp, bu açıklamayı olumlu bir işaret olarak nitelendirdi. Tagesspiegel dergisine verdiği demeçte başörtülü Müslüman kadınların devlet okullarında istihdamının engellenemeyeceğini belirten Eralp, “Yasalara aykırı duruma son vermesinden dolayı çok mutluyum.” dedi.

Eralp, geçmişte başörtüsü taktıklarından dolayı eyalet tarafından öğretmenlik yapmalarına izin verilmeyen kadınların, yeniden başvuru yapmaları için davet edilmeleri gerektiğini savundu. Eralp, “Berlin’de öğretmen açığımız var ve parlak beyinlere ihtiyacımız var.” dedi.

Bu gelişmelerden sonra Tarafsızlık Yasası’nın ne ölçüde uygulanacağı ise merak konusu. Önceki adalet senatörü Lena Kreck (Sol Parti) yasanın kaldırılması için kampanya yürütmüştü. Ancak SPD ve CDU yasanın kalmasını istiyor. (c)