Uluslararası Uygur Forumu 9-10 Kasım’da Brüksel’de Yapılıyor

Uluslararası Uygur Forumu 9-10 Kasım’da Brüksel’de Yapılıyor

Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı zulüm politikaları Belçika’nı Başkenti Brüksel’de düzenlenecek olan uluslararası bir forumu ile dünyaya anlatılacak. “Uluslararası Uygur Forumu – Uygur Soykırımı’na Küresel Yanıt” başlığı ile düzenlenen platform, Dünya Uygur Kurultayı (WUC), Hasene International ve Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği tarafından organize edildi.

Forum 9-10 Kasım 2022 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşecek. Forumun ilk oturumu Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak.

Uluslararası düzeyde yapılacak olan forum dünyanın pek çok ülke bölgesinden, politika, ekonomi, sivil toplum, medya, akademi ve hukuk alanında önde gelen uzmanların yanı sıra Uygur ve sivil toplum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu seçkin davetlileri bir araya getirecek.

Dünya Uygur Kurultayı (WUC) Başkanı Dolkun İsa, foruma ilişkin yaptığı açıklamada, Uluslararası Uygur Forumu’nun kritik bir zamanda düzenlendiğine dikkat çekti. Dolkun İsa “Birleşmiş Milletler (BM) Uygur raporunun yayınlanmasının ve BM İnsan Hakları Konseyi’nde Uygurlar hakkındaki kararın geçmemesinin ardından, şimdi asıl soru, uluslararası toplumun devam etmekte olan Uygur soykırımını sona erdirmek için ne gibi önlemler alacağıdır.” dedi.

Uygur Soykırımı İnsanlık Krizidir

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği (IUETO) Başkanı Hidayet Oğuzhan da “Doğu Türkistan’da milyonlarca insan Çin otoritesinin soykırımına maruz kalıyor. Uygur soykırımı etnik, dinî ve siyasi kökenden bağımsız olarak, kaçınılmaz bir insanlık krizidir.” değerlendirmesinde bulundu. Hidayet Oğuzhan, devam eden soykırımın uluslararası toplumun ortak değerlerini tehdit etmesi suretiyle, Çin’in aynı zamanda dünyanın ortak çıkarlarını da tehdit ettiğini söyledi.

Forumu düzenleyenler arasında yer alan HASENE International Başkanı Mesud Gülbahar ise forum vesilesi ile “Çin Halk Cumhuriyeti tarafından başta Uygur, Kazak ve diğer etnik gruplara yönelik soykırımın son bulması ve insanlığa karşı işlenen ağır suçlara karşı yaptırım uygulanmasını temenni ediyoruz.” dedi. Gülbahar daha sonra “Uluslararası Adalet Divanı’nın yaptırımlar hususunda daha etkili ve güçlü olması gerekmektedir. Adaletin er ya da geç tecelli edeceğini ümit ediyoruz. Fakat geç gelen adalet mazlum ve mağdurlar için bir teselli değil, bir travmadır.” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosunda Başlayacak

Forum, 9 Kasım sabahı Avrupa Parlamentosu’nda bir açılış oturumu ile başlayacak ve burada katılımcılar, Avrupa Parlamentosu Üyelerinden ve diğer ilgili yetkililerden Uygur soykırımına yönelik politik yaklaşımlar hakkında bilgi alacaklar. Ayrıca kamp şahitleri Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım politikalarına ilişkin deneyimlerini paylaşacaklar.

Katılımcılar, forumun geri kalan kısımlarında, Doğu Türkistan’daki soykırıma ilişkin özellikle yasal, ekonomik, medya ve sivil toplum yaklaşımları ile ilgili raporlanmak ve Doğu Türkistan’daki vahşi suçlara cevap mahiyetinde olmak üzere, Uygur soykırımına dair bazı önemli konuları görüşecekler.

Forum hakkında daha fazla bilgi: International Uyghur Forum (IUF) www.uyghurforum.org internet sayfasından elde edilebiliyor.