34. Avrupa Kur’an-ı Kerim Tilavet Yarışması Birincileri Belli Oldu
- ALMANYAGündemMANŞET
- 22 Ekim 2022
34. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması 22 Ekim’de Almanya’nın Bielefeld kentinde yapıldı. Yarışmada 10-13 yaş grubunda Hamburg’dan Bünyamin Haydar, 14-18 yaş grubunda Hannover’den İsmail Durhan birinci oldu.
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İrşad Başkanlığının her yıl düzenli olarak tertip ettiği Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması 2 yıllık aranın ardından yeniden salonda gerçekleştirildi. Bielefeld kentindeki Stadthalle’de yapılan yarışmaya binlerce kişi katıldı. Yarışmada birinciliği 10-13 yaş grubunda Hamburg şehrinden Bünyamin Haydar, 14-18 yaş grubunda ise Hannover şehrinden İsmail Durhan kazandı.
İKİ YAŞ GRUBUNDA YARIŞILDI
Yarışma 10-13 ve 14-18 yaş grupları arasında yapıldı. 10-13 yaş grubunda ikinci sırada Belçika’dan Bedirhan Şahin, üçüncü sırada Viyana’dan YuçaArslan, dördüncü sırada Doğu Fransa’dan Yunus Emre Çekiç yer aldı.
14-18 yaş grubunda ise ikinci sırada Hessen’denFatih Emre Taşçı, üçüncü sırada Ruhr-A Bölgesi’nden Abdulkerim Gebeş, dördüncü sırada Viyana’dan Ömer Faruk Kaya yer aldı.
Yarışmanın jüri heyetinde ise başta IGMG Hafızlık Sorumlusu Hafız Gürsel Turan olmak üzere, Ayasofya-i Kebir Camii İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu, Hafız Mutesam El Asali, Köln Merkez Camii İmam Hatibi Hafız Adem Kemaneci ile Zagreb İslam Merkezi İmam Hatibi Hafız Aziz Alili yer aldı.
“KUR’AN İLE İLGİLİ HERŞEY ÇOK DEĞERLİDİR”
IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç, Kur’an’ın dokunduğu her şeyi güzelleştirdiğini vurguladığı bir konuşma yaptı.Kur’an’a hizmet yolunda yapılan çalışmaların değerinin altını çizen Yalınkılıç şöyle konuştu: “Kur’an’a hizmet yolunda yıllardır yürüttüğümüz bu çalışmalar umarız lehimize şahitlik yapacaktır. Kur’an ile ilgili her şey çok değerlidir. Bugün bu salondakiler de çok değerli ve bu yarışma da tüm yarışmaların en değerlisidir. Bir şeyin kıymeti ve değeri kendinden değil Kur’an’dandır. Kur’an’ın en önemli özelliği insanları dönüştürmesidir. İnsanlığın bugün içinde bulunduğu sıkıntılardan, şu girdaptan kurtuluşunun yolu Kur’an’ın içeriğine, mesajına gönül vermesidir.”
“KUR’AN İNSANA SORUMLULUKLAR YÜKLEMİŞTİR”
Kur’an’ın insana hem bireysel hem de toplumsal sorumluluklar yüklediğini belirten İrşad Başkanı Yalınkılıç,“Kur’an bu sorumlulukları akabe (sarp) yokuş olarak nitelendirmiştir. Bunlar esaret boyunduruğu altındaki insanları özgürlüğüne kavuşturmak, açları, yoksul ve yetimleri doyurmak, toplumu kasıp kavuran gelir dağılımındaki uçuruma dikkat çekmek, adaletsizliği ve hukuksuzluğu gidermenin yollarını göstermektir. Sarp yokuşu Hira dağınınzirvesinde değil, şehrin düzünde aramak gerekir.” dedi.Yalınkılıç sarp yokuş tabiri kapsamında Arakan’dakimazlumları, dünya genelindeki mültecileri, sahipsizlikten kaybolan bakımevlerindeki yaşlıları, yaşama sevincini kaybetmiş ve hayattan umudunu tamamen kesmiş binlerceinsanın sorumluluğunun insana yüklendiğini hatırlattı.
konuşmasında, Kur’an’ı tecvidiyle okumanın çok önemliolduğunu belirtti ancak asıl önemli olanın Kuran’ı yaşayabilmek, Kur’an merkezli bir hayat oluşturabilmek olduğuna işaret etti.”
Hz. Âişe validemize Peygamberimizin ahlakı sorulduğunda “Sen Kur’an okumuyor musun? Onun hayatı yürüyen Kur’andı.”diye cevap verdiğini hatırlatan Kemal Ergün bu konuda da en büyük örneğin Peygamberimiz olduğunu söyledi.
Hz. Osman’dan rivayet edilen “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı okuyan ve öğreteninizdir.” hadisi ile Kur’an’ın öğretilerini en güzel şekilde aktaranların kastedildiğini söyleyen Ergün Kur’an’ı yaşamanın önemini Peygamberimizin şöyle anlattığını aktardı: “Peygamberimiz (s.a.v.) buyurmuştur ki:‘Öyle insanlar gelecek ki Kur’an okuyacaklar ama gırtlaklarından aşağı inmeyecek…’ Bu bilinçle IGMG olarak Kur’an ahlakını topluma aktarmak için bu çalışmaları yapıyoruz.”
Ergün şöyle devam etti: “Pakistanlı büyük şair ve ilim adamı Muhammed İkbal ‘Yol kesenler, Kur’an’ı okuyup öğrenince, yol gösterici oldular.’ der. İşte Kur’an’ı kendine hayat rehberi edenlerin dönüşümü de başlamış demektir. Ünlü İslam düşünürü Fârâbi, toplum için esas olanın erdemli toplum yetiştirmek olduğunu vurgular. Erdemli toplum; vicdan, ahlak üzerine bina edilir. Kur’an’ın sevdası da erdemli bir toplum inşa etmektir.Burada yaptığımız çalışmalar erdemli toplumlar oluşmasına katkı sağlayacaktır çünkü Kur’an doğru sözlü olmayı, çalışmayı,topluma katkıda bulunmayı emreder.”
Sosyal medya konusunda bilinçli kullanımın önemine vurguda bulunan Ergün, “Hz. Ali (r.a.) ‘Çocuklarınızı kendi yaşadığınız zamana göre değil, onların yaşadığı zamana göre yetiştirin.’buyurmuştur. Bunun için çocuklarımıza sosyal medyayı bilinçli kullanmanın yollarını göstermeli, eğitimini vermeliyiz. Bu konuda önce kendimiz rol model olmalıyız.” dedi.
“HAFIZLIK OKULDAKİ BAŞARIYA ENGEL DEĞİLDİR”
31. Kur’ân-ı Kerim Yarışmasında büyükler kategorisinde birinci olan Ahmet Talha Karabulut’un aynı zamanda okulunu da birincilikle bitirerek üniversitede bilgisayar yazılım bölümüne girmeye hak kazandığını anlatan Kemal Ergün hafızlık yapmanın, Kur’an ile hemhâl olmanın okuldaki başarıya engel olmadığının altını çizdi.
HAFIZLAR VE GENÇ İMAMLARA İCAZET VERİLDİ
Avrupa 34. Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması’nda ayrıca yeni imamlık görevine başlayan 31 genç imam hatip için icazet ve cübbe giyme merasimiyapılarak, imamlar tanıtıldı. İcazetlerini almış olan hafızlar da sunumlarıyla programda yer aldı.
YARIŞMA SÜRECİ
Yarışmaya katılacak öğrenciler yıl boyunca farklı elemelerden geçerek finalde yarışmaya hak kazandılar. Öncelikle kendi şube elemelerinde başarılı olan öğrenciler, sırasıyla bölge ve bölgelerarası elemeleri başarıyla tamamladılar. Finalistlerin yarışmaya daha iyi bir şekilde hazırlanabilmeleri için bu yıl YAKUT kursu adı altında Türkiye’de bir tekâmül kursu da düzenlenmişti.