Kış Kapıda! Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Kış Kapıda! Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bağışıklık sistemi fiziksel ve psikolojik koşullar nedeniyle zayıf düşebilir. Bağışıklık sisteminin görevi, hastalıklara neden olan bakteri ve virüslere karşı kişiyi korumaktır. Fakat bazen savunma sistemimiz başarısız olabilir ve mikroplar hastalıklara yol açabilir. Bundan dolayı bağışıklığımızı güçlendirmek için sağlıklı yaşam tarzını benimsememiz lazım.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

  • Sigara ve diğer tütün ürünlerinden, şekerli gazoz türü içeceklerden uzak durun.
  • Mevsime uygun sebze, meyve ve kepekli tahılları ve suyu bol tüketin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • İdeal kilonuzu koruyun.
  • Doymuş yağ alımını en aza indiren bir beslenme tercih edin.
  • Düzenli ve yeterli uyumaya dikkat edin (7-9 saat).
  • Mevsime uygun olarak, bulunulan ortamın ısısına göre giyinin.
  • Enfeksiyonlardan korunmak için hijyenik kurallara uyun ve düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için ayrıca D vitamini takviyesi öneriyorum. D vitaminini en çok güneşlenerek alırız. Gıda yoluyla ise balık, süt ve yumurtada D vitamini bulunmaktadır ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir. Bu yüzden D vitamini içeren damla veya hap kullanmanızı tavsiye ederim.

SAĞLIK | 15 Şubat 2022 Kışın Dengeli Ve Yeterli Su İçmek Neden Önemli? 15 Şubat 2022

HANGİ VİTAMİNLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR?

A Vitamini: A vitamini, hücrelerin kanserleşme riskini azaltarak kanser hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürebilir (Antitümör aktivitesi). Eksikliği olan kişiler viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta gibi besinlerde bulunur.

Beta karoten: Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Beta karoteni yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzelerden alırız.

C Vitamini: Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır.

D Vitamini: En çok güneşlenerek alırız. Gıda yoluyla balık, süt ve yumurtada bulunmaktadır. Ancak günlük ihtiyacı besinlerle karşılamak mümkün değildir. Bu yüzden D vitaminini içeren damla veya hap doktor tavsiyesiyle alınabilir.

E vitamini: Göz sağlığı, cilt sağlığı ve hormonal düzen gibi pek çok alanda önemli göreve sahiptir. Serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar önemli e vitamini kaynaklarıdır.

B6 vitamini: Eksikliği bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur.

Folik Asit – B12 vitaminiEksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona neden olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit özellikle ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagillerde bulunur. B12’yi ise kırmızı et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünlerinden alırız.

DİKKAT! UZAK DURUN…

Yeterli vitamin oranlarının haricinde uzak durulması ya da mümkün olduğunda az tüketilmesini tavsiye ettiğimiz gıdalar da var. Aşağıda sıraladıklarımızdan uzak durarak bağışıklık sisteminiz için önemli bir adım atmış olursunuz:

Rafine şeker içeren yiyecekler, trans yağlar (kızartmalar, fast-food, hazır pasta vb.), işlenmiş paketli gıdalar (çikolata, cips gibi paketli atıştırmalıklar), işlenmiş etler (salam, sosis vb.), gluten içeren gıdalar (buğday unu, pide, lavaş, ekmek)

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIF OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Kış aylarında güneş ışığının daha az görülmesi nedeniyle vücudun bütün sistemleri zayıflar ve metabolizma yavaşlar. Buna bağlı olarak da bağışıklık sistemi, kalp-damar yolları, kan şekeri ve kilo da etkilenir. Bu nedenle kış aylarında daha çabuk kilo alınır ve daha sık hastalanma gibi durumlar görülebilir.

Peki, bağışıklık zayıf olduğunda vücudumuzun bize gönderdiği sinyaller nelerdir?

  • Çok sık tekrarlayan aftlar (ağızda çıkan yaralar)

Cilt enfeksiyonlarının çok sık görülmesi (apseler, uçuklar) bağışıklık sisteminin yetersizliğinin bir işareti olabilir.

  • Karında şişkinlik hissi

Bağışıklık sisteminin yaklaşık yüzde 70’i sindirim sistemimizde yerleşiktir. Ayrıca, orada yaşayan yararlı bakteri ve mikroorganizmalar (flora) bağırsağı enfeksiyondan korur ve bağışıklık sistemini destekler. Flora yetersizliği, virüsler, kronik inflamasyon ve otoimmün bozukluk riskini artırabilir. Şişkinlik, gaz veya kabızlık bağırsağımızda probleme işarettir.

  • Yıl içinde sık sık hastalanmak

Yetişkinlerde her yıl 1-2 kez soğuk algınlığı gayet normal. Ancak sık tekrarlayan soğuk algınlığı veya diğer virüs enfeksiyonlarına yakalanmak, bağışıklığın zayıfladığını göstermektedir.

Yeterince uyumaya rağmen hâlâ yorgunluktan şikâyet ediyorsanız, bağışıklık sisteminizle ilgili bir sorun olabilir. Vücudumuz bağışıklık sistemini desteklemek için enerji tasarrufu yapar ve böylece mikroplarla savaşabilir.

Sağlıklı kalmanız dileği ile.

 

*Dr. Nuray Tetik Erdemir İç Hastalıkları Uzmanıdır.