Tatile Gidiyorum, İlaç Çantamda Neler Olmalı?

Tatile Gidiyorum, İlaç Çantamda Neler Olmalı?

Öncelikle kronik hastalara ve bilhassa yaşlı vatandaşlarımıza izin öncesi aile hekimine gidip genel muayene ve kan tahlili yaptırmasını tavsiye ediyorum. Eğer tedavi edilmesi gereken bir durum var ise aile hekimi müdahale de bulunablir. Ayrıca düzenli kullanılan ilaçlarınızı yaşadığınız ülkeden yeterli miktarda temin etmelisiniz.

Sağlık sigortanız yurtdışında hangi kapsamda geçerli onu araştırın. Gerekirse ek sigorta yapın. Gideceğiniz tatil bölgesinin genel sağlık bilgileri nelerdir, hangi aşılar gerekli? Bu soruların yanıtlarını Almanya’da yaşayanlar dışişleri bakanlığının sayfasından (www.auswaertiges-amt.de) öğrenebilir. Valizinize küçük bir sağlık çantası hazırlayın.

SAĞLIK ÇANTAMDA NELER OLMALI?

Sağlık çantanızda; bulantı ilacı, ishal hapı, öksürük şurubu, burun damlası, çocuklar için ateş düşürücü, alerji hapı, pansuman kiti, güneş kremi, yanık kremi, göz nemlendirici damla, dezenfeksiyon spreyi ve tabiki sağlık evraklarınızı bulundurun.

Gideceğiniz ülke sıcak iklimli ve nem oranı yüksek bir yer ise şu hususlara dikkat etmenizde fayda var: Öğle güneşinde çıkmamaya dikkat edin. Tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanması büyük önem taşıyor. Şayet tansiyonunuz normal değerinden çok daha yüksek ise bulunduğunuz yerde bir hekime görünmenizde fayda var. Bilhassa izin dönemlerinde, günlük rutinlerimizin dışına çıktığımız için ilaçlar da ihmal ediliyor. Bu durum maalesef çok fazla riski de beraberinde getiriyor.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Sıcakların yoğun olduğu yaz aylarında      en büyük tehlikelerden biri de hypertansiyon kaynaklı beyin kanamasıdır. Bu durumu önlemek için dışarı çıkarken çocuklarınıza uyguladığınız gibi, kendiniz de güneş kreminizi sürün. Aynı zamanda bol sıvı tüketin. Sıvı kaybı birçok sağlık sorununa yol açabilir. Şayet aldığınızdan daha fazla sıvı kullanıyorsanız veya kaybediyorsanız, vücutta normal işlevleri yerine getirmek adına yeterli su veya sıvı bulunmaz. Buna dehidrasyon adı verilir. Dehidrasyon, baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı gibi semptomlar gösterebilir.

Büyük otel komplekslerinde tatil yapacaksanız, genel hijyen kurallarına dikkat edin. Elinizi sık sık yıkayın. Bu tür komplekslerde birçok kişi toplandığı için bulaşıcı hastalıkların yayılması da daha kolay oluyor. Genel olarak mide bağırsak enfeksiyonları oluşabiliyor. Bu tür bir enfeksiyondan korunmak adına en etkili önlemlerden biri kendi odanızdaki lavobaları kullanmanız. Yemeklerde daha çok hafif ve az yağlı ve iyi pişmiş etleri tüketin ve kapalı şişe su ve içecekleri tüketin.

SAĞLIKLI BİR TATİL İÇİN DÜZENLİ UYKU

Tatilcilerin izin sezonunda mümkün olduğunca çok şey yapma isteği doğal bir istektir. Özellikle bağışıklığımızı güçlü tutmamız gereken tatil günlerinde fiziksel ve zihinsel sağlığınız için kendinizi zorlayacak aktivitelerden kaçınmanız en doğrusu olacaktır. Unutmayın; düzenli uyumak bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur ve daha enerjik olmanızı sağlar.

Bunun yanı sıra kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayarak tedbiri elden bırakmamalısınız. Örneğin kendi plaj havlunuzu kullanarak olası bulaş riskini en aza indirebilirsiniz.

TEMASSIZ ÖDEME

Yapılan araştırmalar kağıt paralarda milyonlarca bakteri ve virüsün yaşadığını gösteriyor. Parayı hijyenik hâle getirmek zor. Bu yüzden temassız ödeme yolunu tercih etmenizde fayda var. Öncelikle kartınızın temassız ödeme özelliğine açık olup olmadığına bakın. Temassız ödeme yaptıktan sonra isterseniz kartınızı silebilir, hijyenik hâle getirebilirsiniz.

ÜLKELERİN AŞI UYGULAMASI

Bazı ülkelere seyahat etmeden belli bir süre önce çeşitli hastalıklara karşı aşı olunması gerekiyor. Bu ülkeler resmî bir aşı sertifikası olmayan tatilcilere giriş izni vermiyor ve bu kişileri sınır dışı ediyor. Bu tür bir durum ile karşı karşıya kalmamak için gideceğiniz ülkedeki zorunlu aşıları öğrenin.

Tatil bedenen ve zihnen dinlenmesi için yapılması gereken bir eylemdir. Bu yüzden bu dönemi stressiz ve bol istirahatle geçiriniz. Tüm yıl için bol bol enerji biriktirin.