Belçika’da Helal Kesim Yasağı Tartışması: “Sonuna Kadar Takipteyiz!”
- BELÇİKAGündemMANŞET
- 19 Mayıs 2022
Belçika’da İslam ve Yahudi Kurumları, Brüksel’de yapılan dinî usullere göre hayvan kesimini yasaklayan kanun taslağı hakkındaki görüşlerini bildirdi. Belçika Müslümanları Yöneticisi (EMB) ve Belçika İslam Kurumları Koordinasyon Meclisi (CIB) Brüksel Parlamentosu’nda konuyla alakalı konuşmaya davet edildi.
“Müslümanlar büyük sıkıntıda”
Belçika Müslümanları Yöneticisi (EMB) ve Belçika İslam Kurumları Koordinasyon Meclisi (CIB), anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle garanti edilen ibadet özgürlüğünü savundu. Belçika İslam Temsil Kurumu (Executif) Başkanı Mehmet Üstün, yaptığı konuşmada, söz konusu yasakla ilgili Müslümanların ne tür sıkıntılarla karşılacağını dile getirdi.
“Yasak Belçika’daki demokrasiye uymuyor”
Üstün, “Bu yasak Belçika’daki demokrasiye uymuyor. İslami usullere göre kesim din özgürlüğü noktasında serbest olmalı.” diye konuştu. Ayrıca söz konusu yasak neticesinde Müslümanların yurt dışından et ithal etmesi gerektiği ve bunun ayrı bir sıkıntı oluşturduğunun altını çizdi.
“Kesinlikle hayvanlara eziyet etmiyoruz”
Yahudi kurumları da söz konusu kesim yasağına tepki gösterdi. Kesinlikle hayvanlara eziyet etmediklerini belirten Yahudi kurumları, “Bu konuda hiç kimseden farklı düşünmüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“en ince noktasına kadar takip ediyoruz”
Mehmet Üstün Camia Haber’e de parlamento sonrası açıklamarda bulunurken, “Avrupa Adalet Divanı’nda kaybedilen söz konusu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi’ne taşıdık. Müslüman kurumlar olarak helal kesim meselesini en ince noktasına kadar takip ediyoruz.” diye kaydetti.
Dava Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi’ne taşınmıştı
Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslami Kurumlar Koordinasyon Konseyi son olarak Flaman ve Valon bölgelerindeki dinî usullere göre hayvan kesimine yönelik yasakları Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımıştı. Yapılan açıklamada, Belçika Anayasa Mahkemesi’nin, Flaman ve Valon bölgelerinde uygulamaya konan dinî usullere göre hayvan kesimine yönelik yasakları onaylamasından sonra AİHM’e başvurulduğu kaydedilmişti.(bb)