5 Ülke, İklim ve Nüfus Problemleri Nedeniyle Başkentini Değiştiriyor
- DünyaMANŞET
- 4 Mayıs 2022
Toplam nüfusları 430 milyonu bulan Güney Kore, Endonezya, Mısır, Montserrat Adası ve Ekvator Ginesi, artan nüfus, iklim ve doğa şartları sebebiyle başkentlerini değiştirecek.
5 ülkeden yalnızca Montserrat’ın başkenti bugün hayalet şehir durumunda bulunuyor. Diğer 4 ülke başkentleri ise ülke nüfusunun önemli bir kısmına ev sahipliği yapıyor.
Yakın geçmişte Kazakistan, Pakistan, Brezilya, Malezya, Nijerya ve Myanmar gibi birçok ülke siyasi gelişmelerin ardından başkentlerini değiştirmişti.
Kahire’nin artan nüfusu karşısında başkent taşınıyor
Dünyanın da en kalabalık kentleri arasında yer alan Mısır’ın başkenti Kahire’nin 2050 yılında 40 milyonluk bir nüfusa ulaşacağı tahmin ediliyor. Kahire’de VIP konvoyları nedeniyle sık sık yollar kapatılıyor, kentin merkezi 24 saate yayılan bir kaos yaşıyor.
Mısır’da inşaat işleri devam eden yeni başkentin tam adı konulmadı, ancak yaklaşım 6 milyon nüfusa sahip olması planlanıyor.
Cakarta selden ve batmaktan kaçıyor
Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Endonezya’nın başkenti Cakarta da, taşınma çalışmalarına başlayan şehirlerden birisi. Nüfusu 30 milyonu aşan Java adasındaki Cakarta, her yıl başta sel olmak üzere çeşitli afetlerle karşı karşıya kalıyor. Üstelik kentin kuzeyi de batma tehlikesi yaşıyor.
Bu yüzden Endonezya, Borneo adasında Nusantara adı verilen yeni bir başkent kuruyor.
Güney Kore, nüfusu ve Kuzey Kore’ye yakınlığı nedeniyle Seul’ü taşıyor
Başkentini taşıma kararı alan ülkelerden bir diğeri de Güney Kore. Başkent Seul’den taşınma planları 2003’te ortaya atıldı ve 2007’de Sejong şehri Seul’un yaklaşık 120 kilometre güneyinde kurulmaya başlandı.
Güney Kore’nin başkentini Seul’den taşıma sebepleri arasında da, Endonezya ve Mısır’da olduğu gibi artan nüfus yer alıyor. Metropoliten alanıyla birlikte yaklaşık 25 milyon insanın yaşadığı Seul’un Kuzey Kore sınırına yaklaşık 30 kilometre uzakta olması ise güvenlikle ilgili problemler doğuruyor. (c/aa)