Ailede Ramazan: Çocukları Ramazan Hatıralarıyla Besleyin

Ramazan başlı başına rahmet ve sabır ayıdır. Cennete yakınlık, cehennemden azad olmaktır. Yaradanın kullarının üzerine rahmetini sağanak sağanak bıraktığı bereket kapısıdır. Ramazanda müminleri heyecan sarar, tatlı telaşlar kaplar. Rengin, ırkın, soyun, önemi olmadan bir olmanın adıdır ramazan. Birliğin ve beraberliğin yaşandığı yerde, ailede yaşanan ramazan, ferdi olan oruç ibadetinin toplumsal yönünü de ortaya koymaktadır.

Şöyle ki; oruçlu iken, tüm uzuvlar mideyle beraber olur, destek verir. Sadece boş kalan midemiz değil, tüm vücudumuz, hatta ruhumuz da dahil tepkisiz kalmaz. Tam bir aile tablosu gibidir. Her uzvumuz yine üzerine düşeni yapar ve birbirini destekler, tamamlar.

LAYIKIYLA KUL OLABİLMEK

Ramazanda gayemiz aile fertlerinin bir olması ve tek olan Hâlık’a layıkıyla kul olabilmektir. Aile ortamı insanın sadece beslenip büyütüldüğü yer olmayıp, kişilik kazandığı, ahlaki değerleri öğrendiği, inanç, ibadetler, manevi değerler ve davranış eğitiminin başladığı kurum, toplumun temel yapı taşıdır.

AİLE | 26 Mayıs 2021 Yetişkinlerin Sahip Çıkmadığı Değer Çocuklara Aktarılamaz 26 Mayıs 2021

Sevinçlerimizi ve üzüntülerimizi birlikte yaşadığımız ailemizde ramazanı birlikte geçirmek büyük bir nimet, değerlendirilmesi gereken bir fırsattır. Buna göre ramazana hazırlık aile içerisinde büyük önem taşımaktadır. 7’den 70’e tüm aile fertlerinin ramazanın gelişine sevinmesi ve heyecanlanması için herkes elinden geleni yapmalıdır.

AİLEDE RAMAZAN

Ramazan ayında aile içerisinde toplantılar düzenlemek, ramazan ayı ile alakalı maddi ve manevi hedefler hakkında istişare etmek gerekir. Ramazan ayına özel fitre/zekât ibadetleri hakkında konuşmak, verileceği yer hakkında bilgi alışverişinde bulunmak, küçük büyük demeden herkesin fikrini almış olmak ramazanı ayrıcalıklı kılar. Birlik ve beraberliğin aileye yansıması olan ramazan ayının yaklaştığını aile fertlerine hissettirmek, heyecanlarını diri tutmaya gayret etmek büyük erdemdir.

HAYAT | 8 Mayıs 2021 Dindarlığın Hayattaki Tezahürü Olarak Ramazan Gelenekleri 8 Mayıs 2021

GELENEKLERİMİZ HATIRLAMAK, HATIRLATMAK

Ailecek oturulan sahur ve iftar sofraları, sevdiklerimizin bulunduğu iftar davetleri, evlerimizi ramazan ayı boyunca bereketlendirir. Şunu unutmamalıyız, ikram etmek güzeldir. Lakin ikram da dahi aşırıya kaçmamak, davet ettiğimiz kişileri de zora sokmamak gerekir. Ayrıca misafirlerimize diş kiralarını takdim ederek, ecdadımızın ince düşüncesini yaşatmakta fayda vardır. Ecdadımız demiş iken, çocukları ibadete teşvik için ecdadımız birçok güzellikler sergilemişler. Oruç tutan çocuğu iftar vakti sırtta gezdirmek, orucunu satın almak gibi Anadolu geleneğine ait birçok uygulama bulunmaktadır. Çocuklarımızı ibadete teşvik etmek için bizler de ecdadımızın geleneklerinden faydalanabiliriz.

EBEVEYNLERİN RAMAZANI SEVDİRMESİ

Aile büyüklerini taklit etmeyi seven ve taklit ederek öğrenen çocukların yanında namaz kılmak, çocuklara seccadelerimizde yer açmak, onlar için küçük seccadeler hazırlamak çocuklara namazı sevdiriyor ise, oruç ibadetinde de bazı ince dokunuşlarla minik kalplerine dokunmak gerekir. Bunların tümü çocuklarımıza kendilerini özel hissettirir ve ibadetleri sevdirir. İbadet eğitimini kazandırmak için de ramazan ayı bir imkândır. Çocuklar ramazan ayını öncelikle yetişkinlerin sunduğu manevi atmosferle tanırlar. Anne ve babanın ramazan ayındaki ruh hâli, tavrı ve davranışları, çocuğun ramazanı ve oruç ibadetini anlamasında ve içselleştirmesinde en büyük etkendir. Bu noktada en önemli şey çocuğun ailesinde ramazana dair güzel hatıralar biriktirmesi ve olumlu izlenimler edinmesidir.

Bu olumlu izlenimi oluşturmak adına özel günlerde, kandillerde çocukların yastık altlarına, hediyeler konabilir, evin içerisinde bir ramazan köşesi hazırlanabilir ve çocuk her gün tüm aile fertlerinin bir sofranın etrafında toplanmasını görmesiyle bol bol ramazan ayı hatıraları biriktirebilir. Kendi çocukluğumuzu hatırlayalım. Ramazana dair ne tür hatıralarımız mevcut?

Babalarımızın eve getirdiği sıcak ramazan pideleri, annelerimizin en sevdiğimiz yemekleri yaptığı iftar sofraları ve tüm ailenin birlik içerisinde olduğu iftar sofrası geliyordur hepimizin aklına, değil mi? Bunları ve daha nice güzellikleri yaşamak çocuklarımızın da hakkı.

Efendimiz (s.a.v.)’in ifadesiyle cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların sımsıkı bağlandığı ramazan ayında olumlu ve verimli bir iklim oluşur. İnsanın bayramlarda sevinmesi, cenazelerde üzülmesi gibi, ramazan da da iyilere ve iyiliklere yaklaşma gayreti, kötülerden ve kötülüklerden niyeti doğaldır. Fıtratımızdaki iyilik eğilimimiz rahmet ve bereket ayında her zamankinden fazla kendini hissettirir. Oruç kalkanını kuşanan herkes, kendisini ve ailesini rahmet ve bereket kervanına yönlendirir.

Ramazan ayının en belirgin özelliklerinden birisi de Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda inmesidir. Ailece hatimlerin yapılması, seçilen surelerin meallerinin okunması, imkânlar ölçüsünde teravih namazlarının coşkusunu ailece camilerde yaşanması, evde kılındığı vakit ailece saf tutulması, ramazanı verimli kılmanın en güzel yönlerindendir.

AİLEDE RAMAZANA DAİR NOTLAR…

Ramazan ayında ailelerin önem vermesi gereken konuları toparlayacak olursak, şu maddeleri göreceğiz:

– Çocuklar ve gençler zorlanmadan, baskı ve tehdit altına alınmadan, yaşlarına ve seviyelerine uygun bir dille sevdirici üslupla ramazan ikliminin içerisine davet edilmelidir. Oyunun aktörü, masalın kahramanı, maceranın komutanı gibi, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak şekilde teşvikte fayda vardır.

İftar, sahur, namaz, dua, iyilik, yardım organizeleri mümkünse çocuklarla ve gençlerle birlikte yapılmalı, değil ise katılmaları, katkıda bulunmaları sağlanmalıdır. Zihin defterlerine yazılacak, gönül sayfalarına çizilecek hoş hatıralar oluşturmalı ve onlara imkânlar verilmeli, fırsatlar tanınmalıdır.

Fitre, zekât, infak hesapları ailede birlikte yapılmalı, ihtiyaç sahipleri hatırlatılmalı ve aile bireyleri hayırlarını teslim edebilecekleri güvenilir kurumlarla tanıştırılmalı.

– Cazip geziler, anlamlı ziyaretler, sempatik sohbetler, bu ayın maneviyatına uygun televizyon ve radyo programlarından ailece yararlanmakta fayda vardır.

– Ramazan ayını duygularımızı düşüncelerimizi, davranışlarımızı tashih etmek, teyit etmek ve iyi anlayışlar, alışkanlıklar oluşturmak, geliştirmek için yoğunlaştırılmış bir aylık kurs gibi değerlendirebiliriz. Bu düşünceyle eylemlerimizi ve söylemlerimizi kalıcı değerler oluşturacak şekilde ailece organize edebiliriz.

– Ramazan ayının güzelliklerinden ve hayatımıza getirdiklerinden birisi de mâli yardımlaşma ve dayanışma boyutudur ki, bunun için de ailece tefekkür saati yaparak aç olanları, yoksul, fakir, sofrasında bir lokma ekmek bulamayanları hatırlayarak haftada belirli günler bir çeşit yemekle doymayı hedeflemek gerekir.

Her ramazan ayrı heyecan ve tatlı telaşlar ile dolan yüreğimize bu ramazan da su serpilsin, ferahlık gelsin. Ömrümüzü ramazan, ölümümüzü bayram hâline getirmek önce Allah’ın izni sonra bizim gayretimizle mümkün.