Gençler Bosna Hersek İçin Buluştu
- GençlikMANŞET
- 1 Şubat 2022
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG)’e bağlı Gençlik Teşkilatları (GT ve KGT) Balkanlar’da son dönemde artan siyasi gerilime dikkat çekmek amacıyla Ocak-Şubat 2022 tarihleri arasında 5 seminerden oluşan serinin 4’ünü tamamladı. Son seminer 3 Şubat tarihinde düzenlenecek.
Bosna Hersek’te son dönemde yaşanan gelişmelerin ele alındığı seminerlerde, yakın tarihte yaşananların günümüze nasıl ışık tuttuğu ve siyasi gerilimin, askerî gerilime dönüşme olasılığı hakkında sunumlar yer aldı. İlk oturum 6 Ocak tarihinde IGMG Balkanlar Bölge Başkanı Edin Salković’in katılımıyla gerçekleşti.
“BOSNA BİR MİRASTIR, EMANETTİR”
Salković konuşmasında, “Sizin dedeleriniz, babalarınız Bosna halkını yalnız bırakmadı. Teşkilatımızın ilgisi ve yardımı da hep devam etti. Savaş öncesinde, savaş döneminde, kimliğe bakılmaksızın yardımlar yapıldı. Bosna bir mirastır, emanettir. Bizim davamız insanları yaşatmaktır, yok etmek değildir. Peygamber (s.a.v.)’den bunu öğrendik. Balkanlar’da bir ışık olarak etrafımızı aydınlatmaya ve emanetlere sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Böylesine güncel ve önemli bir programa imza attığınız için de sizlere ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
“SAVAŞA KARŞIYIZ”
Programa ev sahipliği yapan Gençlik Teşkilatı (GT) Başkanı Furkan Kahraman da konuşmasında, Bosna Hersek’i anmanın ve tarihini iyi kavramanın önemine dikkat çekti. Kahraman, 26 yıl önce yaşananların bir daha yaşanmaması için Bosna’ya dair bir gündem oluşturulması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Savaşa karşıyız. Savaş sadece yıkım getirir. Bu tür programların düzenlenmesi için de illa bir savaşın kopması gerekmez. Bizler nerede bir tehlike seziyor isek, evvelden tedbirimizi almalı ve gerilimin tırmanmasını engellemeliyiz. Srebrenitsa’da yaşananlar bir kez daha yaşanmasın. Bosna Hersek vesilesiyle düzenlediğimiz bu buluşmalar vahdetimizi ve aramızdaki muhabbeti artırsın.”
“GEÇMİŞ, GELECEĞİMİZİ ŞEKİLLENDİRİR”
Furkan Kahraman’ın ardından Kadınlar Gençlik Teşkilatı (KGT) Başkanı Zehra Karataş da konuşmasında Bosna Hersek ile birlikte Müslümanların yaşadığı coğrafyaların daha sık ele alınması gerektiğini kaydetti. Karataş, tarihte yaşanan olayların günümüze yansıdığını ve geleceğimizi de şekillendireceğini belirtti. Ayrıca tarihi bilmenin günümüze ve geleceğimize yön verme noktasında faydalı olacağını belirten Karataş, “Tarihte yaşananlara bakıp, günümüzdeki gelişmeleri iyi analiz edebilirsek, doğru bir duruş sergileyebiliriz. Bu bağlamda seminer serimiz Bosna gündemine bir giriş olsun. Bugünden sonra başta Bosna olmak üzere Müslüman coğrafyalarını gündemimize alalım. Bu coğrafyaların tarihine ve bugününe özellikle gençler olarak hâkim olalım.” dedi.
Seminer serisine IGMG Balkanlar Bölge Başkanı Edin Salkoviç’in yanı sıra Saraybosna Üniversitesi Tarih Enstitüsü Başkanı Sedad Beşliya ve Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi Bosna Hersek İrtibat Subayı Amir Ahmiç de katılım sağladı.