Avrupa’da 2021 Yılında da Müslümanlar Hedefteydi

Avrupa’da 2021 Yılında da Müslümanlar Hedefteydi

Almanya başta olmak üzere Fransa, Avusturya, Hollanda ve diğer birçok Avrupa ülkesinde Müslümanlara ve Müslümanlara ait kuruluşlara yönelik binlerce saldırı düzenlendi. Müslüman kuruluşlara tehdit mektupları, başörtülü kadınlara ya da dış görüntüsünden Müslüman olduğu anlaşılan erkeklere sokakta saldırılar, camilere verilen maddi zararlar gibi birçok saldırı tespit edildi. Hemen hemen her gün bir saldırı haberi kamuoyuna yansıdı.

Avrupa Ülkelerinde 2021 Yılında Müslümanlara Yönelik Saldırı Ve Gelişmeler

Avrupa’da 2021 yılı yine binlerce İslamofobik saldırıya tanıklık etti. 2020 yılında Müslümanlara ve Müslüman kuruluşlara yönelik 900’den fazla saldırının kayıt altına alındığı Almanya’da 2021 yılı da farksız geçmedi. Avrupa genelinde henüz  2021 İslamofobi saldırıları rakamları açıklanmamakla birlikte şimdiye dek basına yansıyan gelişmeler bile bu İslamofobik adımların azalmadığını gösteriyor. 2021’de hukuki alanda da Müslümanları üzen gelişmeler yaşandı, Avrupa Birliği ve ülkeler bazında çıkan bazı yasalar ve alınan mahkeme kararları da Müslümanları mağdur etmeye devam ediyor. Yüzlerce saldırıdan öne çıkanlar:

CAMİ Saldırıları

 1 Ocak: Almanya’da Sontheim Fatih Camii, yeni yılın ilk gününde ikinci kez saldırıya uğradı.

23 Şubat: Fransa’nın Strazburg kentinde yapımı devam eden ve tamamlandığında Avrupa’nın en büyük camisi olacak olan Eyüp Sultan Camii’nin duvarına İslam karşıtı yazı yazıldı.

8 Mayıs: Londra’da camiye gelen cemaate taşlı saldırı düzenlendi.

13 Haziran: Duisburg Marxloh Camii’ne kundaklama saldırısı yapıldı.

4 Temmuz: Fransa Al Ghazali Institute of the Grand Mosque of Paris isimli İslami kuruluşun duvarlarına İslamofobik sloganlar yazıldı.

6 Temmuz: Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Westermoskee Ayasofya Camii’ne de saldırıldı. Hollanda Millî Görüş Federasyonu’na ait camiye bira şişesi atılarak camları kırıldı. Caminin kısa sürede art arda ikinci kez saldırıya uğraması üzerine, hem cami yönetiminin hem de cemaatin caminin güvenliğinden endişe ettikleri kaydedildi.

7 Temmuz: İspanya Murcia şehrinde bir cami saldırıya uğradı. Cami duvarına “İslam’a hayır” sloganları yazıldı.

9 Temmuz: IGMG Biberach Aksa Camii’ne nefret mektubu gönderildi.

7 Ekim: Fransa Strazburg’daki Eyüp Sultan Camii inşaatına “Savaş İlanı” isimli bir tehdit mektubu bırakıldı. Mektupta, “Fransa’da İslam ve Müslümanların yeri olmadığı” ve “Müslümanların Fransa’yı ya da dinini seçmesi gerektiği” ifadeleri yer aldı.

19 Kasım: Almanya Köln Merkez Camii’ni cuma günü kundaklamak isteyen bir saldırgan cami dışına yanıcı sıvı dökerken ihbar edildi, polis saldırganı yakalayamadı.

20 Kasım: Fransa’da aynı camiye 5‘inci kez saldırıldı. Es Sunna Camisi, 2013 yılından beri beşinci kez saldırıya uğradı. Franche-Comté bölgesi İslami Dernek adına Khalid Jarmouni, bu eylemlerin tek amacının nefret duygularını yayıp kendinden farklı olanı reddetmek olduğunu ifade etti.

22 Kasım: Fransa’da gece yarısı iki camiye ırkçı saldırı yapıldı.

6 Aralık: Almanya’nın Dortmund kentindeki Eving Selimiye Camii’nin kapısına domuz başı asıldı. DİTİB Eving Selimiye Camii bu tür saldırıların kendilerini yıldırmayacağını belirtti.

9 Aralık: Almanya’nın Bochum şehrinde bulunan Merkez Camii’nin (DİTİB)  park alanında bir araç kundaklandı.

MÜSLÜMAN KADINLARA SALDIRIlar

25 Eylül: Avusturyada başörtülü bir kadın, otobüste başka bir kadının sözlü tacizine maruz kaldı. Otobüsten inmesinin ardından kendisini takip eden saldırgan, kadının başörtüsünü çekti ve kendisine tükürdü.

26 Eylül: Almanya Köln’de 21 yaşındaki başörtülü kadına sandık görevlileri “başörtülü olduğu gerekçesiyle” oy kullanma izni vermediler.

3 Aralık: Almanya‘nın Münih kentinde otobüs durağında 15 aylık bebeğiyle otobüs bekleyen Müslüman bir kadın otobüsün önüne itildi. Irkçı saldırgan kadın ve yanındaki kocası da aynı otobüse binerek Müslüman kadının başörtüsüne saldırdı.

29 Kasım: Viyana’da metroya binmek üzere olan başörtülü öğrenci bir kadının saldırısına uğradı. Saldırgan, Müslüman öğrenciyi önce tekmeledi ve sonrasında hiçbir şey olmamış gibi davrandı. Başörtülü öğrenci, saldırganın fotoğrafını çekmek üzere telefonunu kadına doğrulttu. Bunu gören kadın, ikinci kez tekme daha attı genç kız, burnundan yaralandı.

MÜSLÜMAN MEZARLIKları TAHRİP EDİLDİ

27 Nisan: İsveç’te Müslüman mezarlığına saldırıldı, mezarlık tahrip edildi.

11 Aralık: Fransa’nın doğusunda yer alan Mulhouse şehrindeki Müslüman mezarlığı tahrip edildi. Onlarca mezar bozuldu, saksılar devrildi, bitkiler koparıldı ve süs eşyaları ortalığa dağıtıldı.

DEVLET DÜZEYİNDE VE YASAL SAHADAKİ GELİŞMELER

15 Ocak: Almanya’da “Müslüman karşıtı ırkçılık ve ayrımcılık” konulu önerge reddedildi.

 13 Nisan: Fransa’da Müslümanları hedef alan yasaklarla dolu tasarı senatoda kabul edildi. Yasa 24 Temmuz’da da Ulusal Meclis’ten geçti. “Ayrılıkçılık” yasası olarka bilinen yasa ile düğün ve diğer merasimlerde insanların, mensup olduğu ülkelerin bayraklarını alenen aşamaları, yüzme havuzlarında tesettür mayosu giyilmesi, üniversite sınırları içerisinde ibadet edilmesi gibi birçok yasak ve kısıtlama bulunuyor.

5 Mart: Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi hâkim ve savcılara başörtüsü yasağı getiren yasayı onayladı.

9 Mayıs: Almanya’da devlet memurlarına başörtüsü yasağı Eyaletler Meclisi’nde kabul edildi.

28 Mayıs: Avusturya’da Müslümanları hedef alan “İslam haritası” yayımlandı. Harita Müslümanları fişlediği gerekçesiyle Müslümanların tepkilerini çekti.

7 Temmuz: Avusturya terörle mücadele yasa tasarısı meclisten geçti. Yeni terör yasasıyla cami ve dini derneklerin daha hızlı bir şekilde kapatılmasının yolu açılırken, yurt dışından Müslümanlara ait kurumlara finansal desteğin önlenmesi için daha sıkı denetimlerin yapılabilmesine olanak sunuldu. Camiler imamlarının listesi Başbakanlığa verilecek, camiler yıllık mali belgelerini paylaşacak ve bu bilgileri paylaşmayan camilere yönelik yüksek para cezaları kesilecek.

9 Temmuz: Hollanda İstihbarat Raporunda Türkiye kökenli Müslümanların çoğunluğunun aşırı akımlardan uzak olduğu açıklandı.

16 Temmuz: AB’nin en yüksek mahkemesi Adalet Divanı, Almanya’da başörtü takmaya başladıktan sonra işlerinden uzaklaştırılan Müslüman kadınların getirdiği iki davayla ilgili olarak şirketlerin belli koşullarda çalışanlarının başörtü takmasını yasaklayabileceğine karar verdi.

1 Ekim: Belçika  Anayasa Mahkemesi helal kesime yasak getiren yasaların din özgürlüğü ile uyumlu olduğuna karar verdi. 17 Aralık’ta ise Belçika’daki Müslüman toplumu temsil eden kuruluşlar, Anayasa Mahkemesinin kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı.

6 Aralık: Almanya’da memurla tokalaşmadığı için Müslüman bir kadına vatandaşlık vermedi. Kaymakamlık tarafından vatandaşlık başvurusu yapan Müslüman kadına gönderilen mektupta dosyanın geri çekildiği bildirildi.

OLUMLU GELİŞMELER

28 Ocak: Almanya’da Kassel Valisi Lübcke’yi öldüren neonaziye ömür boyu hapis cezası verildi.

21 Şubat: Almanya’da 19 Şubat 2020’de Hanau’da katledilen ırkçı terör kurbanları, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı.

28 Temmuz: Bosna Hersek’te soykırımı inkâr etmek suç sayıldı.

3 Ekim: Almanya’da 25. yılı kutlanan Açık Cami Günü etkinliğine bine yakın cami katıldı.

7 Ekim: İspanya’nın Septe Özerk Bölgesi, Müslümanların Ramazan ve Kurban Bayramlarını 2022 yılından itibaren resmî tatil günü ilan etti.

8 Ekim: Almanya’da Köln Belediyesi cuma günleri öğle ezanının hoparlörden okunmasına izin vereceğini açıkladı.

30 Ekim: Türkiye Almanya İş Gücü Anlaşması’nın 60. yıldönümü kutlandı.

2 Kasım: İngiltere’de kasım ayı, “İslam düşmanlığı farkındalık ayı” ilan edildi.

14 Kasım: Almanya’da Raunheim Belediyesi hoparlörden cuma vaktinde ezan okunmasına izin verdi.

16 Kasım: Hollanda’nın Utrecht kentinde zabıtaların başörtüsü ve kippa ile görev yapmalarına izin verildi.

17 Kasım: Avusturya’daki İslam Federasyonları ülkede yayımlanan “Siyasal islam” raporuna karşı görüş bildirgesi yayımladı.

21 Kasım: Danimarka’da yapılan yerel seçimlerde ırkçılar oy kaybederken çok sayıda Türkiye kökenli göçmen ve diğer Müslüman adaylar seçimi.

11 Aralık: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Norveç’te Müslüman bir çocuğun Hristiyan aileye verilmesi sonrasında vaftiz edilmek istenmesini, özel ve aile hayatının dokunulmazlığının ihlali olarak değerlendirdi.

12 Aralık: Belçika mahkemede bulunan başörtülü Müslümanlara yönelik yasağı kaldırarak yıllardır Müslümanların mahkeme salonlarında maruz kaldığı mağduriyeti giderdi.