Dijital Yaşam Farkındalığı Haftası
- MANŞETTOPLUM
- 22 Kasım 2021
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Eğitim Başkanlığı, Kadınlar Teşkilatı, Kadınlar Gençlik Teşkilatı, Gençlik Teşkilatı ve İrşad Başkanlığından oluşan ortak bir komisyon 2021 yılı Kasım ayının son haftasını dijital yaşam farkındalığı haftası ilan etti.
Çalışma kapsamında Camia TV’de 22-25 Kasım tarihleri arasında dijital yaşama dair programlar yayınlanacak. Biz Bir Aileyiz ve Eğitim Söyleşileri programlarında, sosyal medya ve iletişim araçlarının günlük yaşantımıza etkileri gibi konular ele alınacak. Ayrıca IGMG’ye bağlı camilerde temel eğitim öğrencileri tarafından yazılan seçilmiş makaleler okunacak, konuya dair yapılan resimler yayınlanacak. Herkesin ailecek uygulayabileceği bir etkinlik 23 Kasım Salı günü saat 19.00 ila 21.00 arasında tutulacak dijital oruç olacak. Buna göre tüm iletişim araçlarından iki saat uzak kalarak, aile fertleriyle vakit geçirilmesi isteniyor. Etkinlik Cuma günü yayınlanacak hutbe ile sonlandırılacak.
Yapılacak çalışmayla ilgili camia haber’e konuşan IGMG Eğitim Başkanı Dr. Abdulhalim İnam şunları aktardı:
“21 yüzyılın ilk çeyreğinde gelişen teknoloji ve internet buluşuyla yeni iletişim araçları ortaya çıkmıştır. Bu iletişim araçlarının tümü dijital dünyayı oluşturmaktadır. İçinde bulunduğumuz bu çağda artık dijital dünyadan uzak kalmamız ve yok farz etmemiz mümkün değildir. Dijital dünya hayallerimizdeki bir kısım doyuma ihtiyacı olan duygularımıza karşılık verse de sonuç olarak sanallığı sebebiyle zararlar verebilmektedir. Sanal dünyada üretilen kahramanlar insanı etkilemektedir. Özellikle çocuklarımız bu kahramanlardan etkilenmekte hatta onlar gibi olmak isterken bazen psikolojileri bozulmakta, daha da ötesi hayatlarını tehlikeye atacak durumlar ortaya çıkabilmektedir.”
Dijital Yaşam Aile Hayatına Zarar Vermektedir
Hızla gelişen ve değişen teknolojinin insanları yorduğunu ve yıprattığını ifade eden Dr. İnam, “İnsanın hayatını koylaştırmak için ortaya konulan bu buluşlar doğru kullanılmadığı takdirde çok tehlikeli boyutlara dönüşebilir. Aslında bütün âlem insan için yaratılmış, insanda Allah’a kulluk etsin ve yeryüzünü imar etsin diye var edilmiştir. Dijital âlem, internet ve sosyal medya insanın yaşam kalitesini artırması, iletişimini güçlendirmesi, bilgiye ulaşmasını sağlamayı amaçlarken aile hayatına, çocuklarıyla ilişkilerine ve insanlarla sosyalleşmesine zarar vermiştir. Bu çalışmayı yaparken yine bu ortamı kullanıyor olmak bir ironi olsa da bu ortamdan nasıl faydalanılması gerektiğini ortaya koyması bakımından örneklik teşkil etmektedir.”
Dr. İnam sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Teşkilatımızın bünyesinde hizmet veren okullarda ve İslami İlimler Kurslarımızda okuyan öğrencilerimizden kompozisyon yazmaları istenmiş, yine öğrencilerimiz çok yönlü olarak konuyu ele almış farklı biçimlerde değerlendirerek yazıya dökmüşler ve bu alana kalıcı metinler kazandırmışlardır. Küçük yaştan itibaren çocuklarda duyarlılık kazandırmak amacıyla, küçük yaş gruplarındaki çocuklarda bu konuda resimler çizmiştir.”