Otomatik Bilgi Paylaşımı Kargaşası: Resmen Başladı, Vatandaş Endişeli!
- ALMANYAGündemMANŞET
- 13 Ekim 2021
Türkiye ile Türkiye kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre ve İngiltere arasında Otomatik Bilgi Paylaşımı başladı. Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Türkiye’deki finansal bilgileri söz konusu ülkelere gönderilmeye başlandı. Otomatik Bilgi Paylaşımı anlaşmasına göre mevcut süreçte söz konusu kişilerin 2019’dan itibaren olan Türkiye’deki finansal bakiyeleri bildiriliyor.
Otomatik Bilgi Paylaşımının başladığı haberleri üzerine Avrupa’daki vatandaşlar, konuya ilişkin yapılan açıklamaların çelişkili ve önceki bilgilendirmeden farklı olması sebebiyle endişe ediyor.
“Türkiye’de bulunan banka hesaplarının bakiyeleri bildiriliyor”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyla ilgili bilgi veren Gelir İdaresi (GİB) Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlileri yakından ilgilendiren konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şenyurt buna göre söz konusu kişilerin Türkiye’de bulunan finansal kuruluşlardaki banka ve benzeri hesapların bakiyelerinin bildirildiğini belirtti.
“Emeklilerin Türkiye’de aldığı emekli maaşı aktarılıyor”
Şenyurt ayrıca emeklilerin Türkiye’de aldığı emekli maaşı varsa, bunların da aktarılacağını kaydetti. Vatandaşların gayrimenkul bilgilerinin verilmeyeceğinin altını çizdi. Elde edilen bilgilerin sadece vergi amaçlı kullanıldığını, bunun dışındaki amaçlar için sadece ilgili ülkenin izin vermesi durumunda kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
“ANLAŞMAYA UYMAMAK MÜMKÜN OLMADIĞI GİBİ MAKUL DE DEĞİL”
Öte yandan YTB İnsan Hakları ve Hukuk Koordinatörü Fatih Nişancı geçtiğimiz yıl Camia Haber’e verdiği röportajda küreselleşme sürecinde finansal bilgi paylaşımının tüm ülkeler tarafından kabul gördüğünü belirtmiş, “Büyük devletler için işbirliği ve güvenilirlik önemlidir. Dolayısıyla uluslararası güvenilirliğe sahip olmak için otomatik bilgi paylaşımı anlaşmasına uymak gerekiyordu. Türkiye’nin bu anlaşmayı imzalamama ihtimali mümkün olmadığı gibi makul de değildi.” ifadelerini kullanmıştı.
“UYGULANMAMASI DURUMUNDA ÜLKELERİ CİDDİ YAPTIRIMLAR BEKLİYOR”
Finansal bilgi paylaşımının birçok ülke tarafından uygulandığını da belirten Nişancı, “Bunun içinde OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri var. Ayrıca yurtdışında büyük diasporası olan Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler de var. İsviçre ve Lüksemburg gibi gayri safi millî hasılalarının önemli bir kısmını bu şekilde elde eden ülkelerde bu anlaşmaya taraf olmak durumunda kaldı.” diye konuşmuştu. Otomatik bilgi paylaşımının önemli bir anlaşma olduğunu ve takibinin OECD ve Avrupa Birliği tarafından yapıldığını belirten Nişancı, anlaşmaya uymayan ülkeler için ciddi yaptırımların öngörüldüğünü ifade etmişti.(c)