Aşı Olmayanlar Ve Karantina
- YAZARLAR
- 7 Ekim 2021
Aşı olmayanlar ve karantina ile alakalı yanlış anlaşılmayı belirtmeden önce 22 Eylül’de yapılan toplantı kararı öncesi ve toplantı kararını incelemekte fayda olduğu kanaatindeyim.
Almanya’da iş verenlerin hasta olan işçilerin brüt maaşını devam ödeme zorunluluğu var (Alm. Entgeltfortzahlung). Bu ise 6 haftaya kadar devam eden hastalıklar için geçerli. Daha uzun rahatsızlık çeken hastaların hastalık parası (Alm. Krankengeld) hakkı vardır. Onun haricinde 2020’den beri gündemde olan ve Salgın Hastalıklarla Mücadele Yasasına (IfSG) dayanan bir tazminat hakkı var.
Buna göre devlet bir kişiyi karantinaya zorlarsa, normalde alacağı net maaşını devletten isteyebilir. İş veren ise devlet adına bunu ödemek zorunda ve devletten iadesini isteyebilir.
Ancak 29 Mart 2021 tarihinde yapılan kanun değişikliğine göre, kişinin ikâmet ettiği yerde aşı zorunluluğu veya aşı tavsiyesi bulunuyorsa ve aşı yapmak kaydıyla karantinaya maruz kalmayı engellemiş olacaksa, bu kişiye tazminat hakkı tanınmayacak.
22 Eylül tarihinde ise herhangi bir kanun değişikliği olmadı. Bu toplantıda idari düzenleme kararı alındı. 1 Kasım’dan itibaren 29 Mart’dan beri yürürlükte olan kanun her eyalette uygulanacak. Sadece aşı olamayacağına dair tıbbi bir raporu bulunan veya 8 haftadan beri var olan bir aşı tavsiyesi grubuna dahil olmayanlar bu uygulamadan muaf tutulacak ve tazminat hakkını alabilecek.
Hasta olanlar ile alakalı ise herhangi bir değişiklik yok. Koronadan dolayı hasta olan, hasta olduğu müddetçe maaşını alacak ve 6 haftadan uzun hasta olanlar ise hastalık parasını alabilecek.
Ayriyetten iş veren ve işci evden çalışmaya (home office) anlaşırsa zaten karantina yokmuş gibi normal maaşını alabilir, lakin 1 Temmuz itibariyle böyle bir hak ve zorunluluk kalmadı. Dolayısıyla iki tarafın rızasına bağlı olarak evden çalışmak mümkün.
Bir önemli husus ise memurların bu değişiklikten muaf olması. Bir işci iş karşılığı olarak ücret alırken, devlet memuruna sunduğu hizmetler için nafaka verilmekte. Dolayısıyla iş yoksa karşılığı da yok prensibi, memurlar için geçerli değil ve karantinada da maaşlarını alırlar.