Sıkı Topuz Saç Dökülmesini Tetikliyor
- SAĞLIK
- 28 Nisan 2021
Saç dökülmesi genellikle erkek bireylerde görülür, fakat kadınlarda da yüksek oranda görülmektedir. Çoğu insana göre saç dökülmesi ya da saçların incelmesi ve güçsüzleşmesi büyük sorundur.
Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sema Karaoğlu, saç dökülmesinin son dönemlerde daha çok erkeklerle gündeme geldiğini ancak kadınlarda da saç dökülmesinin erkeklerle benzer olduğunu söyledi. “Erkek tipi” saç dökülmesinin kadınlarda da görüldüğünü anlatan Karaoğlu, “Erkeklerde bunu hastalık olarak kabul etmiyoruz, bu daha çok genetik ve yapısal özellikleriyle ilgili. Ancak kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi olduğunda mutlaka tedavi yoluna gidiyoruz.” dedi.
Saç dökülmesinin değişik sebepleri olduğuna dikkati çeken Karaoğlu, saç kılı ve saçlı derideki hastalıkların yanı sıra birtakım davranışsal nedenlerin de dökülmeyi etkilediğini dile getirdi.
“SAÇ TOPLAMA STİLLERİ SAÇ DÖKÜLMESİNDE ETKİLİ OLUYOR”
Karaoğlu, saç toplama stillerinin de saç dökülmesinde etkili olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Hasta saç dökülmesi şikâyetiyle geldiğinde biz öncelikle saç ne zaman ve nasıl dökülüyor, taramayla mı dökülüyor bunları öğreniyoruz. Çünkü günde yaklaşık 80-110 tel saç dökülmesini normal kabul ediyoruz. Bunun fazlasında dökülme varsa mutlaka hastanın tetkik edilmesi gerekiyor. Kansızlık, D vitamini ve B12 vitamini eksikliği, demir eksikliği, biotin eksikliği, tiroit hastalığı, hormonal bozukluğu var mı bunlara bakıyoruz. Muayene mutlaka bize az çok fikir veriyor. Çünkü bazen para şeklinde dökülmeler geliyor, yuvarlak kel alanlar. Bunlar halk arasında saç kıran diye bilinen hastalık. Bazen hastanın farkında olmadan eliyle saçıyla oynayarak kopara kopara meydana getirdiği dökülmeler var. Yanlış saç toplama stilleri nedeniyle saçların yanlarında seyrelme görüyoruz. Hatta bazen saçların gerdirilmesinden dolayı burada ciddi bir kellik görebiliyoruz.”
SAÇ STİLİNE BAĞLI DÖKÜLMELER ARTIYOR
Karaoğlu, son yıllarda “Traksiyon alopesisi” olarak bilinen saçların aşırı çekilmesiyle yapılan saç bağlama modellerinden kaynaklanan saç dökülmesinin çok görüldüğünü aktardı. “Tepeden sıkı topuz yapmak bu tarz dökülmeyi tetikliyor.” diyen Karaoğlu, şunları kaydetti:
“Bu topuz evde genellikle açılmıyor. 2-3 gün bu topuzun bozulmadığı oluyor. Yanlardan saçın çekilmesi saçın terbiye edilmesi gibi algılanıyor. Saç zamanla çekilen yerlerden kopuyor ve kopanlar yeniden çıkmıyor. Saç sürekli yarım santimetre, 1-2 santimetre geriye gidiyor. Öyle saçlar var ki 4-5 santimetre açılmış, kellik gelişmiş. Saç ve kaş kılının bir özelliği var, bunlar dökülürse yerine yenisi gelmiyor. Halk arasında buna küsme deniliyor. Traksiyon alopesisi dediğimiz türdeki dökülmede saçlar maalesef tekrar yerine gelmiyor.”
Karaoğlu, saçların gerdirilmeden ve sıkılmadan topuz yapılması gerektiğine değinerek, “Saçları kopmayacak kadar çekerek bağlama yapılmalı. Saçlar çekilerek, gözler çekik gösterilmek isteniyor ancak o kopan teller birkaç kopmadan sonra geri gelmiyor. Vücut, ‘bu bölgede saç istenmiyor’ şeklinde algılıyor. Burada yedek saç folikülü yok. Bacak kılının yedek folikülü var ancak burada yedek kıl folikülü olmadığı için çok fazla küsüyor ve yeniden kıl şeklinde gelmiyor.” ifadelerini kullandı.
KRONİK STRES SAÇ DÖKÜLMESİNE SEBEP OLUYOR
Yapılan bir araştırmada kronik stres sırasında saç folikülü kök hücrelerinin dinlenmeye geçtiğini, böylelikle dejenerasyona uğrayan saçın döküldüğü kaydedildi. Araştırma ekibinin lideri Ya-Chieh Hsu, “Bu çalışma ile stresin aslında kök hücre aktivasyonunu geciktirdiğini ve saç folikülü kök hücrelerinin, dokuları canlandırma sıklığını temelden değiştirdiğini gördük.” ifadelerini kullandı.
KOVİD-19’U ATLATANLARIN DÖRTTE BİRİNDE SAÇ DÖKÜLMESİ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol ise, Kovid-19 salgınıyla birlikte maske kullanımının artması, hijyen alışkanlıklarının değişmesi, sedanter yaşam ve güneş görmemenin artması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, stres gibi etkenler, cilt hastalıkların artmasına neden olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Özkol, Kovid-19’un ardından saç dökülmesi şikâyetiyle merkezlerine gelen kişilerin sayısında önemli bir artışın olduğunu ifade etti.
Salgın sürecince insanlarda saç dökülmelerin arttığını belirten Özkol, şöyle devam etti:
“Yapılan çalışmalarda Kovid-19’u atlatanların yaklaşık dörtte birinde saç dökülmeleri olduğu görülmüştür. Özellikle Kovid-19’u atlattıktan 2-3 ay sonra başlayan ve 3-4 ay süren şiddetli saç dökülmeleriyle karşı karşıyayız. Salgın sonrası görülen saç dökülmelerinde kişinin panik yapmaması gerekiyor. Uzmanlar olarak daha önce ateşli hastalıklar ve enfeksiyon sonralarında bu tarz saç dökülmelerine rastlıyorduk. Ancak Kovid-19’a bağlı gelişen saç dökülmeleri biraz daha şiddetli olmaktadır. Bu şikayetle bize başvuran hastalarımıza öncelikle bazı testler yapıyoruz. Eğer vitamin ve mineral eksiklikleri varsa bunlar için takviye ilaç öneriyoruz. Yine saçları dışardan desteklemek için vitaminli saç bakım karışımları yazarak saçların daha iyi bir zeminde hızlı büyümesini sağlayabiliyoruz.”