Ağız Ve Diş Sağlığının Önemi
- SAĞLIKSürmanşet 1
- 14 Nisan 2021
Son dönemlerde hayatımızın merkezine oturan konulardan biri sağlıklı yaşam ve buna sağlam bir zemin hazırlayan maddi ve manevi arınmadır. Toplum nüfusunun çoğalmasıyla birlikte gıda talebinde büyük bir artışın yaşandığını, gıdaların uzun süre dayanıklı hâle gelmesi için genetiğinde ciddi oynamaların olduğunu son yıllarda üzüntü ile izliyoruz.
AĞIZ VE DİŞ BAKIMI ALIŞKANLIK HÂLİNE GETİRİLMELİ
Ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmemiz yaşam kalitemizi artırır. En kötü diş en iyi implanttan daha iyidir, bunu kesinlikle unutmamalıyız. Bunun için diş bakımını hem kendimizde hem de çocuklarımızda alışkanlık hâline getirmemiz gerekir. Bu konuda önce aile hekimine sonra da diş hekimine önemli görevler düşmektedir. Aile hekimi bireyleri bilgilendirmelidir. 6 aylık periyotlarla diş hekimine gitmenin önemi evvela ebeveynler tarafından benimsenmeli sonra da çocuklara önemli bir değer olarak aktarılmalı.
AĞIZ VE DİŞ BAKIMI 0-3 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA AŞILANMALI
Bebeğin ana rahmine düştüğü andan itibaren 1000 gün içerisinde oluşan mikrobiyota, çocuğun bağışıklık sistemini, yatkın olduğu hastalıkları ve vücut direncini belirler. Bu zaman dilimi 0-3 yaş arası bir çocuğun hem ahlâk gelişimi hem de fizyolojik gelişimi açısından büyük önem arz eden bir zamandır. Doğru beslenme ve ağız bakım alışkanlıkları bu yaşta her bireyin hayatında olmazsa olmaz dediğimiz bir düstur hâline getirilmeli.
DİŞLERİN GÖREVİ SADECE ÇİĞNEME İLE SINIRLI DEĞİLDİR
Ağzımıza aldığımız tüm besinler önce dişler tarafından çiğnenip, tükürüğümüzün de yardımıyla sindirime hazır hâle getirilir. Dişlerin görevi sadece çiğneme ile sınırlı değildir. Fonetik fonksiyonunun yanı sıra yüz simetrisinin bozulmaması açısından da önemli bir görevi vardır. Ön dişlerin seyrekliğinde peltek konuşma sıkıntısı, eksik dişlerde ise bazı harfleri çıkaramama durumu oluşabilir. Azı dişleri sağ ve sol yanağın daha dolgun, ön dişlerin ise alt ve üst dudağın daha dolgun görünmesini sağlar.
İlk süt dişin çıkması ile birlikte çocuklarda diş bakımı başlamalı, günde en az iki en mükemmeli 3 defa olmak üzere, yetişkinliğine kadar bu alışkanlık sürdürülmelidir. Takviye olarak diş ipi kullanımını öğrenmekte ve haftada 3 veya dört gün akşam diş fırçalamanın akabinde ya doğal ya da hazır satılan gargara ile ağız bakımını desteklemekte fayda vardır.
ÇÜRÜK DİŞLER VE İLTİHAPLANMALAR
Bilinmelidir ki, ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. İltihaplanmalar ya akut ya da kronik olabilir. Kontrol altına alınmadığında, diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Dişinizin kökü veya mine yapısı ne kadar sağlıklı olursa olsun, onu tutan çene kemiği yok ise çekilme ile sonuçlanacaktır. Diş kaybı sadece estetik bir kaygı değildir, ağızdaki dengelerin bozulması ile birlikte diğer organların da dengesinin bozulması muhtemeldir.
DİŞ VE DİŞ ETİ SORUNLARINDA YAŞANABİLECEK SORUNLAR
Yemek lokmalarının tam çiğnenmemesi sindirim sisteminin işini ağırlaştıracaktır, mideye ve bağırsağa fazla yüklenip, daha çabuk yorgun düşmelerine ve görevlerini eksik yerine getirmelerine sebebiyet verecektir.
Bu bakımdan diş ve diş eti sorunlarında yaşanabilecek problemleri şöyle sıralayabiliriz:
-Kalp ve dolaşım ile ilgili sorunlar
-Solunum problemleri
-Mide ve bağırsak ile ilgili problemler
-Hamilelerde düşük veya erken doğum yapma riski
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA GÜNLÜK BAKIM NASIL OLMALIDIR?
- Doğru bir diş fırçası seçimi çok önemlidir. Diş fırçası ya orta derecede sert ya da yumuşak olmalı. İmkân var ise elektrikli diş fırçası tercih edilmelidir.
- Diş fırçalama doğru yapılmalıdır. Üst çenede yukarıdan aşağıya (yani diş etinden dişe) doğru, alt çenede ise aşağıdan yukarıya doğru fazla bastırmadan diş ve etleri fırçalanmalıdır.
- Günde en az iki defa dişler yemekten yaklaşık 1 saat sonra fırçalanmalı, yardımcı ürünler olarak diş ipi ve gargara kullanılmalıdır.
- Sağlıklı beslenmeyi kendimize yaşam tarzı hâline getirip, gıdalarımızın kalsiyum ve protein bakımından zengin olduğuna dikkat edilmelidir.
- Şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden mümkün mertebe uzak durulmalı
- Her altı ayda bir diş hekimindeki rutin kontrolleri takip etmeli.
Unutmamalıyız ki, vücudumuzun tüm organ sistemleri onlara gösterdiğimiz özen ve dikkat nispetinde bize hizmet edecektir. Bu bağlamda atalarımızın “ Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur” ifadesi aklıma geldi. Hem madden hem de manen sağlıklı ve bilinçli bir yaşam sürdürmemiz temennisi ile.