“Müslüman Gençlerin Dindarlığı Entegrasyona Engel Değil”

“Müslüman Gençlerin Dindarlığı Entegrasyona Engel Değil”

Erlangen-Nürnberg Friedrich-Alexander Üniversitesi Din Eğitimi Uzmanı Prof. Dr. Manfred Pirner, Evangelischen Pressedienst EPD’ye verdiği bir demeçte, kamuoyunda, dindarlığın “entegrasyon engeli” olarak algılanmasına rağmen, yaptığı araştırmanın bunun aksine sonuçlar gösterdiğini söyledi.

“İslam geleneğinde belirgin bir açıklık, müsamaha ve karşılıklı anlayış istekliliği olduğuna dair deliller var.” diyen Prof. Dr. Manfred Pirner, araştırma esnasında konuştuğu Müslüman göçmen gençlerin yarıdan fazlasının kısa zaman içinde dindar olmayan arkadaşlar edindiklerini ve bu dindar olmayan arkadaşlarının da bu halleriyle mutlu ve ahlaken iyi insan olduklarını söylediklerini ifade etti.

Okullara İslam Din Dersleri Konulsun

Prof. Dr. Manfred Pirner, güçlü bir şekilde dindar olan mültecilerin hep fundemantalist, aşırıcı ya da diğer dinlere karşı çıkıcı olarak algılanmasının toplumsal bir kriz olduğunu da söyledi. Pirner, dindarlığın pozitif yönlerinin de bulunduğunu ve dindarlığın hayatta karşılaşılan sorunlarla mücadele edebilme gücü verdiğini bildirdi.

Manfred Pirner ayrıca okullarda İslam din dersleri verilmesini de istedi. Müslüman çocuklarla gençlerin, gittikleri okullarda kendi dinlerinin de yeri olduğunu görmeleri gerektiğini, böylece kendilerinden emin olarak hareket edebileceklerini de ifade eden Pirner, bununla birlikte Müslüman çocuk ve gençlerin kendi dinî yönelimlerini, çoğulcu, açık ve insan hakları eğilimli bir toplumla nasıl bağdaştırabilecekleri bir perspektif bulabileceklerini de söyledi.