Avrupa Birliği Dijital Aşı Pasaportu Planlıyor
- GündemMANŞET
- 25 Şubat 2021
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları online yaptıkları toplantıda Avrupa’da ortak bir „Dijital Aşı Pasaportu“ uygulamasını gündeme getirdi. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen başkanlığında toplanan ülke liderleri, üye ülkelerin münferiden dijital aşı pasaportu çıkarmasına karşı çıkarken, uygulamanın ortak yürütülmesi gerektiğinde anlaştı.
Normalde toplantı gündeminde olmayan dijital aşı pasaportu Yunanistan tarafından ısrarla gündeme getirildi. Yunanistan’ı, Güney Kıbrıs, İspanya, Malta, Portekiz, İtalya ve Estonya ile Avusturya destekledi. Danimarka ile İsveç böyle uygulamayı zaten planlamıştı.
İngiltere ve İsrail gibi birlik üyesi olmayan ülkelerin kararlaştırdıkları ve kısa zamanda uygulamayı planladığı dijital aşı sertifikasının, AB vatandaşları aleyhine işleyeceğini belirten devlet ve hükümet başkanları, birlik sınırları içinde sağlık sebepleriyle de olsa serbest dolaşımın güvenli bir şekilde garanti altına alınması gerektiği görüşündeler.
Almanya ve Romanya ise dijital aşı pasaportu uygulamasına ilkesel olarak karşı çıkmasa da, uygulamanın nüfusun çoğunluğunun aşılanması sonrasında yürürlüğe girmesini istiyor. Almanya bu hafta başında dijital aşı pasaportu uygulamasını gelecek yıl başından itibaren uygulamayı kararlaştırmıştı.
İNGİLTERE’DE ŞIRKETLER AŞI PASAPORTU OLMAYANLARI ÇALIŞTIRMAYACAK
Öte yandan dijital aşı pasaportu uygulamasını kararlaştıran İngiltere’de şirketlerin, aşı olmayan kişileri çalıştırmamayı planladıkları bildirildi. Yasal olarak bunun mümkün olup olmaması tartışılırken, özel mülkiyet alanı kapsamında bu uygulamanın mümkün olabileceği belirtiliyor.
İngiltere, Avrupa‘da en fazla aşı yapan ülke konumunda. 1 Haziran‘dan itibaren tüm tedbirlerin kaldırılacağı konuşulan ülkede seyahat hazırlıklarına şimdiden başlandı. (ib)