Hanau’da Irkçı Saldırının Kurbanları Anılıyor: “Unutturmayacağız”
- GündemMANŞET
- 19 Şubat 2021
Almanya’da 19 Şubat 2020’de Hanau kentinde iki nargile kafe basılarak, 4’ü Türkiye kökenli 9 kişinin yaşamını yitirdiği ırkçı saldırının yıldönümü münasebetiyle çeşitli anma programları düzenleniyor. Dinî cemaatlerinde katıldığı anma etkinliklerine, Hanau İslam Cemiyeti’nde de 15-21 Şubat günleri ırkçı saldırının kurbanları çeşitli etkinliklerle anılıyor. Cemiyetin yaptığı açıklamaya göre bir hafta boyunca “HanauStehtZusammen” hashtag’i altında sosyal medyada ırkçılık karşıtı mesajlar yayımlanarak, toplumda ırkçılığa ve İslam düşmanlığına duyarlılığın artırılması amaçlanıyor.
“IRKÇI TERÖR SALDIRISINI UNUTMAMALI VE UNUTTURMAMALIYIZ”
Hanau İslam Cemiyeti İmamı Mustafa Macit Bozkurt düzenlenen etkinlik münasebetiyle yaptığı açıklamada “Irkçı terör saldırısını ve mağdurlarını unutmamalı ve unutturmamalıyız.” dedi. Cemiyetin yaptığı yazılı açıklamaya göre 15 Şubat günü Hanau İslam Cemiyeti’nin giriş kapısına ve binanın çeşitli noktalarına menfur saldırıda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı. Cemiyet İmamı Bozkurt “Saldırının ardından cemiyetimizdeki birçok faaliyete ara vermek zorunda kaldık. Dinî eğitim tamamen durduruldu. Aileler korktukları için çocuklarını camiye göndermek istemediler. Örneğin sabah namazı esnasında kapıların kilitlenmesi istendi. Cemiyet olarak ilk defa güvenliğimizi artırmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. Bunların haricinde camiye daha önce hiç gelmemiş olan gençler geldi, hem saldırının kurbanları için dua etmeye hem de gergin ortamdan bir nebze olsun uzaklaşmaya. Yapılan bu etkinlik, camiye gelenlerin yaşamını yitirenleri hatırlamasına ve onlara dua etmesine de vesile olacaktır.” ifadelerini kullandı.
IRKÇI PAYLAŞIMLARA VE NEFRET SÖYLEMLERİNE KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ
Cemiyet, 17 Şubat günü yine sosyal medyadan (Facebook, Instagram ve Youtube) küçük bir kız çocuğunun 19 Şubat saldırısı ile alakalı babasına sorular sorduğu ve yanıt beklediği kısa bir film yayınladı. İmam Macit Bozkurt sosyal medyada yayınlanan nefret söylemlerinin, kışkırtmaların ve ırkçılığın ne kadar tehlikeli boyutlara taşınabileceğine dikkat çekerek, ırkçı paylaşımlara ve nefret söylemlerine karşı sosyal medyada kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Bozkurt, çeşitliliğin toplumsal bir gerçek olduğunu ve bunun da tüm toplumun yararına olduğunu belirterek, “Bu bilinç okullarda çocuklara ve gençlere aşılanmalı.” dedi.
“FARKLI İNANÇLARA SAHİP İNSANLAR BİRBİRİNE KARŞI KIŞKIRTILIYOR”
18 Şubat günü yaşamını yitirenler için okunacak Kur’an-ı Kerim saat 20:00’de Youtube’da canlı olarak yayınlanacak. 19 Şubat Cuma günü ise Cuma namazı öncesinde saat 11:30’da 19 Şubat 2020’deki ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler için sela okudu ve 12:45’te İmam Mustafa Macit Bozkurt konuşma yaptı. Her iki etkinlikte sosyal medya hesaplarından canlı olarak izlenebildi. İmam Bozkurt “19 Şubat 2020 Hanau için kara bir gündür. Pandeminin gölgesinde ırkçı saldırının mağdurlarını anma ve ailelerinin yanında olmak adına bu çalışmayı yapıyoruz. Saldırının yıldönümü yaklaşırken cemiyet olarak bir taraftan üzüntü, öfke ve korku hissederken diğer taraftan geleceğe ümit ve güven içerisinde bakmak istiyoruz. Üzülüyoruz, çünkü kardeşlerimizi kaybettik. Öfkeliyiz, çünkü hâlâ bilhassa sosyal medyadan ırkçılık ve nefret içeren paylaşımlar yapılabiliyor. Yaşadığımız şehirde barış ve huzur içinde, bir arada yaşamak ve çeşitliliği desteklemek yerine toplum hâlâ bölünmeye çalışılıyor ve farklı inançlara sahip insanlar birbirine karşı kışkırtılıyor.” dedi.
“BU ŞEHİR BİZİM ŞEHRİMİZ”
Hanau kentinin 400 yıllık göç geçmişine dikkat çeken İmam Bozkurt, şehrin şimdiye kadar göçmen kökenliler için güvenli bir yer olduğunu belirtti. Bozkurt “Menfur saldırının ardından Hanau’daki Hristiyanlarla ve Yahudilerle bir araya gelerek güven ve dayanışma örneği sergilediğimiz kanaatindeyim. Her ne kadar pandemi nedeniyle buluşmalarımız kısıtlanmış olsada, dinî topluluklar olarak her fırsatta insanları toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutmaya davet ettik. Hanau’lular da sağduyulu davrandı. Gerek Hanau Belediye Başkanı gerekse vatandaşların çoğunluğu saldırının ardından gerçek bir dayanışma örneği gösterdiler.” ifadelerini kullandı. Bozkurt sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Bu şehir bizim şehrimiz. Bu şehir bizim memleketimiz. Bu şehir hepimize ait. Müslümanlar ve göçmen kökenliler olarak, bu şehrin geleceğini şekillendirmeye burada yaşayanlarla birlikte devam edeceğiz.”