Belçika’da Bir İmam Facebook Paylaşımı Nedeniyle Sınır Dışı Edilecek
- BELÇİKAGündemMANŞET
- 29 Ocak 2021
Belçika’da bir imam sosyal medya paylaşımı nedeniyle sınır dışı ediliyor. Belçika, Genk şehri yakınlarındaki Houthalen – Helchteren kasabasında bulunan Yeşil Cami (Groen Moskee) imamının, eşcinsellik konulu sosyal medya paylaşımı nedeniyle oturma iznini uzatmayarak, sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Flaman hükûmeti ayrıca Yeşil Cami’nin tanınma statüsünün iptal edilmesi için yasal işlem başlattı.
Belçika medyasında yer alan haberlere göre, Yeşil Cami’nin imamı şahsi Facebook hesabından, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşcinselliğin hastalıklara ve nesli çürütmeye yol açtığını ve İslam dininde yasaklandığı yönündeki paylaşımını paylaştı. İmam, “Eşcinsellik kapitalizm ve demokrasi virüsüdür” yazan bir takipçisine de teşekkür etti.
İmam 2020 ekim ayında Belçika Göçmen Bürosu’na oturma ve çalışma izninin yenilenmesi için başvuru yaptı. Belçika makamları, eşcinsellik hakkındaki görüşleri nedeniyle, imam hakkında, “kamu düzeni ve ulusal güvenliğe zarar verebileceği” gerekçesiyle soruşturma başlattı.
Yasal süreç işliyor
Belçika’da imamın sınır dışı edilmesi ile ilgili olarak Camia’ya konuşan Belçika İslam Temsil Kurumu (Exécutif des Musulmans de Belgique) Başkanı Mehmet Üstün “İmamın oturumunun uzatılması için yaptığı başvurunun reddedilme sebebinin facebook paylaşımları olduğu anlaşılınca bir avukat üzerinden durumun yanlış anlaşıldığı, imamın kimseyi hedef göstermediğini ifade edildi ve bu alınan karara itiraz eden bir dava açıldı. Sözü geçen imam bu paylaşımları sayfasından kaldırdı.” dedi.
Cami görevlilerinin de konunun bu şekilde kapanacağını düşündüklerini kaydeden Üstün, ama çarşamba günü itibarıyla camilerin tanınmasından sorumlu bakanlığın, Belçika İslam Temsil Kurumu’na bu caminin tanınmasının geri alınması ile ilgili bir prosedür başlatıldığı bilgisini verdiklerini söyledi.
Üstün şunları aktardı: “Şimdi başlatılan prosedür şu şekilde işleyecek; bakanlık bu konuda bizim, caminin bağlı olduğu belediyenin ve valiliğin görüşlerini alacak ve ondan sonra bir karar verecek. Tabii ki bu sorunların bu şekilde büyümeden çözülebilmesi için epey çaba sarf ettik ama maalesef bu şekilde bir uygulamaya gidilerek bu sorunu medyaya yansıtılması sureti ile bir politik menfaat etme çabası da görülmektedir. Bu da bizi üzmektedir. Süreç, eğer caminin tanınmasının geri alınması olarak neticelenirse Yeşil Cami, Flaman bölgesinde Türkiye kökenlilerin tanınması geri alınmış ikinci camisi olacak.”
İmamın Paylaşımı Nefret Söylemi Olarak Değerlendirildi
Belçika’nın İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sammy Mahdi, 3 yıldır Belçika‘da olduğu belirtilen imamın oturma iznini uzatmama kararı hakkında konuştu. Mahdi, “Toplumumuza nefret ekmek için gelenlerin burada yeri yoktur.” dedi. Devlet Bakanı Mahdi, “Eşcinsel topluluğunu damgalamaya ve bu tür mesajları yaymaya daha fazla tahammül edemeyiz. Bir imam olarak Belçika’da çalışma hakkına sahipseniz, örnek bir göreviniz vardır. Değerlerimize uymak istemeyen herkes, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak.” diye konuştu.
Yeşil Cami’nin Tanınma Statüsü Tehlikede
Flaman İç İdaresi ve Uyum Bakanı Bart Somers de Yeşil Cami’nin tanınma statüsünün iptali için yasal işlem başlatılması ile ilgili olarak konuştu. Somers, LGBT toplumuna yönelik nefret ve ayrımcı mesajlar yaydığı gerekçesiyle, Yeşil Cami’nin tanınırlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Bakan Somers’ın kabinesi; caminin resmî Facebook sayfasından, Türkiye Diyanetine ait eşcinselliğin geleceğe ve aileye zarar verdiği için İslam’da yasak olduğunu ve dolayısıyla toplum için en büyük tehditlerden biri olduğunu açıklayan uzun bir mesaja dikkat çekti.
Bakan Somers, “Yerel inanç topluluklarının tanınma almak ve bunu sürdürmek için ne yapması gerektiğini tanımlayan bir düzenleyici çerçevemiz var. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan temel haklara aykırı davranan herkes bu tanınmayı kaybedebilir.” dedi. Somers ekledi: “Bu, tüm Müslümanların ve dolayısıyla kendi din deneyimlerini demokratik anayasal devletimizle uzlaştıran tüm Flanders inananlarının yararınadır.”
Eyalet meclisi, belediye meclisi, temsilci organ, ilgili dinî idare ve Federal Adalet Bakanı 60 gün içinde Bakan Somers’a tanımanın kaldırılmasıyla ilgili bir tavsiyede bulunacak. Somers, “Bu şekilde tüm bilgileri elde ediyoruz ve savunma hakkına da saygı duyuyoruz. Dosyanın tamamı temelinde esasa ilişkin bir karar vereceğim.” dedi.
Houthalen – Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans da, “Demokratik, anayasal devlete karşı gelen ayrımcı mesajlar kabul edilemez. Belediyemiz, eşitliğe ve hoşgörüye büyük önem veriyor.” dedi.
Tanınırlığın iptali ne anlama geliyor?
Mehmet Üstün Belçika’daki camilerin tanınma sürecini de anlattı: “Tanınmak isteyen camilerin dosyasını hazırlayıp hükûmete, ilgili bakana veriyoruz. Tanınmak için belli bir cemaat sayısına ulaşmak ve caminin fiziki durumu, itfaiye raporu vs. şartlar bulunuyor. Bu şartlar yerine gelirse, Belçika Adalet Bakanlığı istihbaratının da onayını alınarak bağlı bulunduğu valilik ve belediyelerin meclislerinden de onay alınarak cami tanınıyor ve bu tanınma süreci başlayınca caminin imamının maaşı Belçika devleti tarafından ödeniyor.
Caminin her türlü elektrik, su, temizlik, tamir gibi giderleri de devlet tarafından karşılanıyor. Bütün bu haklar tanınma ile beraber kazanılıyor. Yeşil Cami şimdi bu olay sebebiyle tanınma statüsünü kaybederse bu haklardan mahrum edilecek, cami ‘cami’ olmaya devam edecek ama bu haklardan mahrum olacak.” (IK)