Facebook’a Myanmar Askeri Propagandasını Engelleme Çağrısı

Facebook’a Myanmar Askeri Propagandasını Engelleme Çağrısı

Bir grup Myanmarlı insan hakları savunucusu Facebook’un Myanmar ordusunun askere alma kampanyalarını engellemesini istedi. İnsan hakları aktivistleri, Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşayan Rohingiya Müslümanlarına karşı uyguladığı soykırım ve sürgün politikası sebebiyle bu engelemenin yapılması gerektiğini bildirdi.

İnsan hakları aktivistleri, Facebook’a gönderdikleri mektupta, Myanmar ordusunun soykırım, savaş ve insanlığa karşı işlediği suçların devam etmesi için askere alım propagandasını Facebook üzerinden yaptığını, ordunun ayrıca diğer işlerinin tanıtımını da aynı platform aracılığıyla yürüttüğünü açıkladı.

Mektupta şu ifadeler kullanıldı: “Orduya ait şirketler, Facebook’u kullanarak Myanmar ordusunun Rohingya soykırımı da dahil olmak üzere uluslararası hukuk ihlallerini finanse eden ürünleri tanıtıyor.”

Mynmar’da insan hakları için mücadele eden Burma Campaign UK kuruluşunun yöneticisi Mark Farmaner Facebook’un politikasını “Facebook’un çifte standardı var gibi görünüyor. Eğer, Amerika’da şiddeti kışkırtırsanız Facebook’ta yasaklanırsınız, ancak, Burma’da şiddet uygulamak için insanları işe alırsanız yine de resmi bir Facebook mavi tık işareti alırsınız.” sözleriyle eleştirdi.

Daha önce yapılan şikayetler uzerine Facebook Myanmar ordusuna ait bazı sayfaları kaldırsa da, ordu hâlâ Faceebok üzerinden tanıtıma devam ediyor.

Myanmar ordusu, bira, cep telefonu ağları, çay, çimento ve düğün ve kutlama salonları gibi geniş bir ürün yelpazesinde yer alan şirketlere sahip olan Burma’da önemli ekonomik güce sahip.

ARAKAN’DA BİTMEYEN ZULÜM

1982 yılından beri bir devlet politikası hâline gelen Arakanlı Müslümanlara yapılan baskılar 2017 yılında tekrar zirveye çıktı. Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (OIDA) Forced Migration of Rohingya: The Untold Experience adlı raporuna göre, 25 Ağustos 2017’den bu yana yaklaşık 24.000 Rohingiya Müslümanı Myanmar devlet güçleri tarafından öldürüldü.

Myanmar ordusu 34.000’den fazla Rohingiyalıyı ateşe verdi. Ordu ve polis güçleri 114.000’den fazla kadın ve kıza tecavüz etti.

Raporda, 115.000’den fazla Rohingya evinin yakıldığı ve 113.000’inin tahrip edildiği de açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Myanmar rdusunun Ağustos 2017’de Müslüman azınlığa yönelik bir baskı başlatmasının ardından çoğu kadın ve çocuk olan 750.000’den fazla Rohingya mülteci Myanmar’dan kaçtı ve Bangladeş’e geçti.