Anne Babalar Çocuklarının Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Pozitif Etkiler?
- AİLE
- 26 Aralık 2020
Bir önceki yazımda: Sosyal medyanın çeşitlerini, neden bu kadar vaz geçilmez olduğunu, gelişim psikolojisi açısından etkilerinin neler olduğunu ve muhtemel tehlikelerini ele almıştık. Bu yazımda ailelerin çocuklarının sosyal medya kullanımını pozitif etkilemelerinin yollarını sizler ile paylaşmak istiyorum.
Velilerin ilk etapta kendilerinin internet kullanımı konusunda farkındalık kazanmaları ve gerektiğinde değişiklik yapmaları gereken 2 husus var.
Bunlar:
- Veli kendi internet ve sosyal medya kullanımı ile çocuk için rol model teşkil eder.
- Veli kendisi internet ve sosyal medyayı bizzat kullanmasa bile, çocuğundan dolayı bilgi ve donanıma sahip olmalıdır.
Peki ebeveyn bu bilinç ve donanım ile çocuğuna nasıl ve hangi hususlarda yardımcı olabilir?
- Ebeveyn olarak çocuğun veya gencin profiline ilgi ve alaka gösterebilir ve sahip olduğu profil ile neyi hedeflediği, ne tür bir mesaj vermek istediği konusunda iletişime girebilir (burada farklı uygulamaların yaş sınırlamaları önemlidir).
- Aile endişe ve korkularını açıkça dile getirebilir ve bu konularda çocuğunu eleştirisel düşünme konusunda destekleyebilir. “Tanımadığım birinden mesaj aldığımda nasıl davranmalıyım’’, “sahte ve yalan bilgiler olabilir mi’’, “yanlış/yalan/sahte ve asılsız bilgiler yorumlar karşısında tutumun ne olabilir” gibi eleştirisel düşünceler çocuğun ebeveyni ile birlikte bunlara cevap bulmasını sağlayacaktır.
- Çocuğun ihtiyacı olan beğenilme, takdir görme duygusunu çevrim dışı hayatta (günlük hayatta) yeterince hissettirmek.
- Çocuğa gerçek hayatta geçerli olan bütün ahlaki kuralların internet ve sosyal medyada da geçerli olduğu ve yapılan davranışların sosyal birer sonuçları olduğu bilincini kazandırmak. “Bir video veya fotoğraf paylaşmadan önce dikkat etmem gereken konular nelerdir”, “Yaptığım yorum bir grup insanı veya tek bir kişiyi hedef alıp rencide ediyor veya ayrımcılık içeriyor mu?”
- Özel alan ve bilgi gizliliği hususunda çocuğu bilinçlendirmek. “Adresimi paylaşırsam neler olabilir?”, “Konumumu paylaşmam ne anlama geliyor?”, “bana ait bir görseli biri paylaşabilir mi?” şeklinde eleştirel sorulara çocuklarıyla birlikte cevap vererek, ortak çözüm bulmak ebeveynlerin çocuklarının sosyal medya kullanımı üzerinde olumlu etki etmesine çocuklarını yönlendirmesine yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak empati ve açık sözlülük içeren konuşmaların yasaklardan daha etkili ve güvenli bir metot olduğunu söyleyebiliriz. Aksi takdirde çocuk sosyal medyayı gizli kullandığında veya herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya kaldığında bunu paylaşabileceği ve yardım alabileceği bir yetişkini olmayacaktır. Aynı zamanda ebeveyn çocuğuna eşlik etme, onu eleştirel düşünmeye teşvik etme ve farkındalık kazandırma imkânlarını kaçırmış olacaktır. Bu anlamda temelinde karşılıklı güven, empati olan bir iletişimin her filtre programından daha koruyucu olduğunu unutmamak gerekir.