Almanya Aşılama Merkezleri Kuruyor: Günlük Ölüm Sayısı 600’e Dayandı
- ALMANYAGündemMANŞET
- 9 Aralık 2020
Almanya’da koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 600’e dayandı. Robert Koch Enstitüsü en son günlük ölüm sayısını 590 olarak açıkladı. Ülkede, koronavirüsten bir günde en çok ölüm geçen hafta Çarşamba günü olmuştu. Geçen Çarşamba günü bir günde 487 kişi ölmüştü. Almanya’da günlük vaka sayısı da 20 bin 815 olarak tespit edildi.
Neredeyse bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsünü yenecek aşıyla ilgili umut dolu beklentiler her geçen gün artıyor. Alman BioNTech ve ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve yine ABD’li Moderna şirketleri tarafından geliştirilen aşıların bu ay içinde dağıtımının başlanması bekleniyor. Almanya’da COVID-19’la mücadeleyi öngören “Ulusal Aşılama Stratejisi” Kasım başında federal hükümet ve eyalet hükümetleri tarafından kabul edildi. Bu strateji uyarınca da kitlesel aşılamaların bir an önce yapılabilmesi için altyapı çalışmalarına başlandı. Berlin,
Aşılama Merkezleri
Bu arada Almanya, koronavirüs yayılmasına karşı yapılacak olan aşılar için merkezler kuruyor. Özellikle büyük kentlerde kurulacak olan aşılama merkezlerinde, aşı önceliği olanlara aşı yapılacak.
Almanya, koronavirüs aşısı üreticisi Biontech ve Pfizer ile belirlediği stratejiye göre ilk aşamada 900 bin doz aşı temin edecek. Bir kişinin iki kez aşılanması gerekiyor, Bunun için, ilk aşamada 450 bin kişiye aşı yapılacak.
Aşılama Merkezlerini Ordu Koruyacak
Aşı karşıtlarının, aşılama merkezlerine saldırma ihtimaline karşı ordu da görev yapacak. Son haftalarda, Alman hükümetinin aldığı salgın tedbirlerini eleştiren ve başını aşırı sağcı gruplar ile komplo teorilerine inananların çektiği ve aralarında aşı karşıtlarının da yer aldığı grupların düzenlediği gösterilerde, polisle göstericiler arasında olaylar çıkmıştı. Bu gelişmeleri değerlendiren Alman güvenlik birimleri, aşı karşıtı militan grupların merkezlere saldırı düzenleyebileceği şeklinde bir değerlendirme yapmıştı.
Sağlık Bakanı Jens Spahn, koronavirüse karşı ilk aşılama çalışmalarının Aralık ayında başlayabileceğini duyurmuştu.
Öncelik Kimlerde?
Kimlerin önce aşı olacağı konusunda ise henüz nihai karar verilmedi. Federal Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan uzmanlar komisyonu, bu konuda bir strateji belirledi. Buna göre öncelikli olarak yaşlı ve özellikle savunma mekanizmaları güçsüz olanlar, sağlık çalışanları ve kamusal yaşamın sürdürülmesinde önemli görevler icra edenler aşılanacak.
Aşılama merkezleri her eyaletin durumuna göre oluşturulacak. Örneğin Berlin’de, aralarında kapatılan Tempelhof ve Tegel havaalanlarının da bulunduğu altı aşılama merkezi kurulmasına karar verildi.
Muayenehanelere yetecek kadar aşının temin edilemeyecek olması ve dağıtımdaki güçlükler sebebiyle aşılama, aile hekimlerinin muayenehanelerinde değil, oluşturulacak merkezlerde yapılacak.
Personel aşı için yeterli mi?
Aşılama işlemi de başlı başına zorluklar içeriyor. Örneğin Berlin’de ilk aşılama aşamasının 40 gün sürmesi bekleniyor. Her merkezde günde 3 bin 400 aşının enjekte edileceğinden yola çıkılıyor. Buralarda uzun kuyrukların oluşmaması, yığılmaların önlenmesi büyük önem taşıyor.
Berlin Aralık Ayına Hazırlanıyor
Aşılama işlemine ne zaman başlanacağına ilişkin bir soruya yanıt veren Berlin Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı, “Mümkün olan en erken tarih olarak Aralık ayına hazırlanıyoruz ” dedi. Ancak bunlar şimdilik sadece tahmini olarak belirlenen bir strateji. Nedeni ise ilaç şirketlerinden beklenen veriler. Almanya’da pandemi konusunda hükümeti yönlendiren Robert Koch Enstitüsü’nün başkanı Lothar Weiler, yapılan test sonuçlarına henüz ayrıntılı olarak bakamadıklarını söyledi. Uzmanlara göre, aşılarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler ancak aşıların piyasaya sürülmesiyle elde edilebilecek. Bu durumda hangi aşının hangi yaş gruplarına uygun olacağı gibi ayrıntılar da belirlenmiş olacak dedi.