Hindistan’da, Sözde “Aşk Cihadı Yasası” Sonrasında Bir Müslüman Tutuklandı, Bir Düğün Dağıtıldı
- DünyaMANŞET
- 6 Aralık 2020
Hindistan’da ”aşk cihadı” denilen ve din değiştirmeyi yasaklayan kanun yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girdiği ilk gün Müslüman bir genç tutuklandı. Her iki ailenin rızası olmasına rağmen bir düğün de polis tarafından dağıtıldı. Din değiştirme yasağı ilk olarak, aşırı sağcı Hindistan Halk Partisi’nin (Bharatiya Janata Party) iktidarda olduğu Uttar Pradeş Eyaletinde kanunlaştı. Eyalet Başbakanı olan Yogi Adityanath, bu arada daha önceleri, “aşk cihadı”ndan suçlu bulunan Müslüman erkeklerin idam edilmesi gerektiğini de söylemişti. Ancak, çıkan yasa bu suçu işleyen erkeklere 10 yıl hapis cezası öngörüyor.
İlk Tutuklama Yapıldı, Bir Düğün Dağıtıldı, Bir Çift Mahkemeden Kovuldu
Uttar Pradeş eyaletinden sonra aşırı sağcı Hindistan Halk Partisi’nin iktidarda bulunduğu diğer eyaletler de aynı yasayı çıkarmak isterken, yasanın çıktığı gün ilk tutuklama yapıldı. Tutuklama, Hindu bir kızın akrabalarının müracaatı üzerine yapıldı. Kızın akrabaları Müslüman gencin, kızlarını kandırmak istediğini, yetmiyormuş gibi kendilerini de tehdit ettiğini iddia etti.
Müslüman genç, ise dininden döndürmeye çalıştığı söylenen Hindu kızla bu şekilde bir ilişkisi olmadığını açıkladı.
Bu arada, eyalette evlenmek üzere mahkemeye müracaatta bulunan 21 yaşında ve ismi Sonu Malik olan Müslüman bir gencin evlilik müracaatı kabul edilmedi. Müslüman genç mahkeme binasında güvenlik güçleri tarafından dövüldü ve sonra da polis karakoluna götürüldü.
Sonu Malik ile evlenmek isteyen kadın ise sokakta, kendi isteği ile evlenmek istediğini, eşini de sevdiğini söyledi ise de, polis kadını da bilinmeyen bir yere götürdü. Bu konuda Hindu kızın akrabaları tarafından her hangi bir şikayette bulunulmadı. Polis olayın çok yönlü arastırıldığı için göz altında tutulacağını açıkladı.
https://twitter.com/Anuja_Jaiswal11/status/1334682435821309955
Aşırı Sağcılar Suç Uydurdu
Uttar Pradeş eyaleti, yasayı, ‘zorla ve hileli’ din değiştirmeye karşı devlet müdahalesi ve koruması olarak isimlendirse de, yasanın sadece Müslümanlara baskı amaçlı olduğu öne sürülüyor. Çünkü, yasaya göre şikayeti, zorla din değiştirdiği iddia edilen kadından ziyade, akrabalarının da yapması yeterli olacak.
Ancak, 2017 yılından beri, o zamanlarda yasal dayanağı olmasa da Müslümanlarla evlenen ve din değiştirerek Müslüman olan eski kadınların hiç birisi zorla din değiştirdiğini kabul etmemiş, Müslüman eşlerini sevdiklerini ve kendi rızaları ile Müslüman olup yine kendi rızası ile evlendiklerini ifade etmişlerdi. Bu ifadeler üyerine üst mahkemeler davaları reddetmişti.
Bunun üzerine, aşırı sağcı Hindu milletvekilleri, şikayetin, akrabalar tarafından yapılmasının, kanunî takibe uğraması ve nihayetinde cezalandırmanın mümkün kılınmasını sağladı. Buna gerekçe olarak da, kadınların her ne kadar kendi rızası ile din değiştirip evlenmeleri mümkün olsa da, Müslüman erkeklerin aslında bu kadınları manevi olarak kandırdıklarını öne sürdüler.