Zaten Ne İşe Yararım Ki?

Zaten Ne İşe Yararım Ki?

“Sürekli bir git gel var düşüncelerimde. İç sesimle boğuşuyorum.  Kendimi o kadar yetersiz hissediyorum ki anlatamam. Tam bir şeye karar verdim derken iç sesim bana başarısız olduğumu söylüyor. Motivemi kaybediyorum.”

Bu yazımızda da yukarıdaki satırları bizimle paylaşan danışanımıza cevabımızı paylaşıyoruz.

Yazmış olduğunuz satırlar arasında muazzam bir şey gizlenmiş. Motive kaynağınızın eksilme nedenini biliyorsunuz. Bu çok büyük bir başarı. Siz sorunu kökünden çözmek için en temel adımı atmışsınız bile. Gelin şimdi birlikte birkaç adım daha atalım. Olumsuz düşüncelerimizi değiştirmek için ne yapabiliriz?

Örneğin; bir işe başlamak üzeresiniz ama etrafınızda motivenizi kıran birçok sebep var. O sebeplerden biri de başarısız olacağınızı söyleyip duran bir ses. Sizin de dediğiniz gibi işte iç sesiniz. İç sesinizin hakimiyetini elinizden bırakmamak için:

1. Kendinize hakaret etmeyin. Başınıza bir başarısızlık geldiğinde “ben başarısızım” demek kendinize yapabileceğiniz en büyük haksızlıktır. Bardağın dolu tarafından bakın. Mesela; arzuladığım tren bağlantısını alamadım. Diğer bağlantımı beklerken zamanı kendim için değerlendirebilirim gibi yaşadığınız şeylere olumlu bir yorum katın.

2. Olumsuz düşüncelerinden uzak durun. Her durumda olumsuz bir düşünceye kapılmak en kolay yoldur. Bu düşünce tarzı olumlu sonuçlar vermeyecektir. Çünkü yapmanız gereken şeyleri doğru yapmanıza engel olur. Sizi motive eden şeylere odaklanın.

3. Başarısızlıklarınızı unutmak istiyorsanız, düşünmeyin. Kötü olaylar üzerinde sürekli düşünmek, bu olayları olduğundan çok daha önemli gösterir. Zihninize olumsuz düşünceler geldiğinde zihin oyalayan şeylerle meşgul olun. Örgü örün, bilmece çözün mesela.

4. İç sesinizi yeniden şekillendirin. Kendinizle ilgili olumsuz bir düşünce fark ediyorsanız öncelikle hislerinizi kabul edin. Daha sonra bu hislerin kaynağını tespit edin. Ardından bu düşüncenize daha olumlu bir tarza değiştirin. Kafanızda dönen sözlerin kime ait olduğunu çıkarın. “Şu an kendimi çok yetersiz hissediyorum çünkü bana verilen görevi yerine getiremedim. Eski patronum bana yapamadığım işler için ne kadar beceriksiz olduğumu söylerdi. Bu düşünce bana ait değil, bu eski patronumun sözleridir. Ben başarılı bir çalışanım. Elimden gelen bütün becerilerimi ortaya koydum.  Verilen görev benim sınırlarımı aşıyor. Bundan sonra bir görev alırken düşüneceğim.”

5. Mükemmeliyetçilikten kaçının.  Bazı insanlar mükemmel bir iş yapmadıklarında bunu kabullenmekte zorluk çekerler. Kafanızdaki resimlere veda edin. Bir işi yaparken ortaya koyduğunuz çabanız belirleyicidir. Neticeden ziyade neticeye giden yola odaklanın.