Çocuklar İçin  Irkçılıklarla  Mücadele  Yolları

Çocuklar İçin Irkçılıklarla Mücadele Yolları

Irkçı tutumların hedefi olursam nasıl tepki vermeliyim?

Irkçılığa uğrayan kişi kendini korkunç hisseder. Çoğunlukla olayı yaşarken nasıl tepki vermesi gerektiğini bilemez. Bu yüzden sürekli karşılaştığın sorulara birer cevap hazırlamak işine yarayabilir. “Nereden geldin?” sorusuna örneğin “annemin karnından” cevabı ile karşılık verebilirsin. Böylece karşındaki kişi, senin ya da ebeveyninin hangi ülkeden geldiğini sorarak diyalogu devam ettiremez. Zira insanlar bu soru ile seni bu topluma ait olmayan bir yabancı gibi gördüklerini ifade etmeye çalışırlar. Biri saçlarını tutmaya çalışıyorsa, açık ve net bir şekilde hayır de, bu hareketi onaylamıyorsan kişinin elini diğer tarafa doğru it.

Kendim ırkçılığı nasıl engelleyebilirim?

Irkçılığı engellemek o kadar basit değil. Kitaplara, dilimize, her yere gizlenmiştir. Şayet, beyaz ten rengine sahip bir çocuk isen siyah ten rengine sahip bir çocuktan daha farklı kabul göreceğini düşün. Sana iyi Almanca konuşmadığını söyleyen olmayacaktır elbette. Çikolata ya da kahve gibi gıdalara da benzetilmeyeceksindir.

Irkçılığa karşı mücadele etmek ancak ırkçılık hakkında çok şey bilmekle mümkün. Irkçılığa uğrayan arkadaşlarına soru sormakla başlayabilirsin mesela. Ayrıca kendini de sorgulamayı unutma: Söylediğim ya da yaptığım bir şey yüzünden diğer insanları aşağılıyor ya da yaralıyor olabilir miyim?

Irkçılığa şahit olursam ne yapabilirim?

Bazı insanlar ırkçı davranır ve ne yaptıklarının tam olarak bilincindedirler. Bazen ise insanlar istemediği halde ırkçı davranabilirler. “Zenci Öpücüğü” (Alm. Negerkuss) ya da “Çingene Sosu” (Alm. Zigeunersoße) veya “Arap saçı” gibi kullanılan kavramların ırkçı kökeni vardır. Bu yüzden bu tip kavramları günlük dilde kullanmamak önem arz eder, aksi takdirde insanları yaralıyabilirsin. Böyle bir şey duyduğunda, bunu doğru bulmadığını açıkça söylemelisin. Bir çocuk ten rengi ya da kökeni yüzünden aşağılanıyor ya da dışlanıyorsa, yüzünü çevirme. Çocuğa yardıma ihtiyacı olup olmadığını sor ve yanında dur. Kendini güvende hissetmiyorsan ya da korkuyorsan, güvendiğin bir başka yetişkini olaya dahil et.

Çocuklar ırkçılığa karşı birlikte nasıl savaşabilir?

Ten rengi, etnik kökeni ne olursa olsun tüm çocuklar ırkçılığa karşı güçlerini birleştirebilirler. Çünkü “eşitsizlikle”; sadece kendileri bizzat eşitsizlikten etkilenen insanlar değil, eşitsizlikle karşılaşmayan insanlar da savaşmalıdır. Irkçılıkla mücadele edebilmek için, nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını olabildiğince çok insanın bilmesi önemlidir. Örneğin, sınıfınızda ırkçılığın bir sorun olarak ele alınması sağlamak için arkadaşlarınızla birlikte çalışabilirsiniz. Ya da sadece beyaz çocukları içeren programları izlerseniz, TV kanalına bir mesaj yazın ve farklı kökenlerden ve ten renklerinden çocukları da görmeyi tercih ettiğinizi söyleyin.

Yararlanılan Kaynak: Sarah Wiedenhöft, Dein SPIEGEL, 08/2020.