ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Yaptırım Kararı Aldı

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Yaptırım Kararı Aldı

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı askerlerin Afganistan’da işlediği savaş suçları iddiaları hakkında soruşturma başlatılması yetkisi vermesi üzerine, ABD, mahkemenin başsavcısı ve diğer üst düzey görevlilerine yaptırım uygulamayacak.

ABD’nin kararını Dışişleri Bakanı Mike Pompeo açıkladı. Açıklamaya göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatao Bensouda ile birlikte çok sayıda mahkeme görevlisinin ABD’deki mal varlıklarına el konulması ve ülkeye girişlerinin yasaklanmasının da dahil olduğu bazı yaptırımlar uygulanacak.

ABD’nin UCM’sine uygulayacağı yaptırımlar büyük tepki topladı. Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD yönetiminin yaptırım kararını endişe verici olarak değerlendirdikten sonra, yaptırım kararıyla ilgili gelişmeleri yakından takip edeceklerini ve olası sonuçlarını tahlil edeceklerini belirtti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de ABD yönetiminin Amerikan askerlerinin Afganistan’da savaş suçu işlediği iddialarını soruşturdukları gerekçesiyle UCM Başsavcısı ve diğer üst düzey yetkililere yaptırım kararını eleştirdi.

UCM’nin “dünyanın en korkunç suçlarının kurbanları için adalet aradığını” belirten Borrell, mahkemenin bağımsız ve tarafsız çalıştığını vurguladı.

Borrell, “ABD yönetiminin UCM Başsavcısı dahil iki mahkeme üyesi hakkında açıkladığı yaptırımlar, mahkemenin soruşturmalarıyla yasal işlemlerini engellemeye kalkışan kabul edilemez ve eşi görülmemiş tedbirlerdir. UCM, dış müdahaleler olmadan, bağımsız ve tarafsızca çalışabilmelidir. ABD, pozisyonunu gözden geçirmeli ve aldığı tedbirleri geri çekmelidir. Suçun cezasız kalması asla bir seçenek olmamalıdır.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Roma Statüsü diye bilinen Roma’da 2002 yılında yapılan bir sözleşme ile kuruldu. Şimdiye kadar 123 ülke Roma Statüsü’ne imza atıp UCM’ye taraf olurken, ABD, İsrail, Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler UCM’ye taraf olmadı.

Uluslararası Ceza Mahkemesinde genellikle Afrika ve diğer üçüncü dünya ülkelerinden hükümet görevlileri ya da kişiler yargılanıyor.