Almanya, Bulgaristan ve Romanya’nın Bazı Bölgelerini Riskli İlan Etti

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve bu konularda hükûmete bilgi sunan Robert Koch Enstitüsü (RKI) riskli bölgeler listesini güncelledi. Bulgaristan’da Blagoevgrad, Dobriç ve Varna kentleri, Romanya’da da Argeş, Bihor, Buzau, Neamt, Ialomita, Mehedinti ve Timiş bölgeleri artan Kovid-19 vakaları sebebiyle bu listeye dahil edildi.

RKI sitesinden yapılan açıklamada “Risk alanı olarak sınıflandırma, Federal Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Federal İçişleri Bakanlığı’nın ortak analizine ve kararına dayanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Listede ayrıca ABD, Rusya, Mısır, İsrail ve Türkiye dahil 130 ülke hâlâ riskli bölge kategorisinde bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Lüksemburg, İspanya’nın Katalonya, Aragon ve Navarra bölgeleri ile Belçika’nın Anvers kenti de riskli bölgeler arasında yer alıyor.

RKI duyurusunun ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı da Bulgaristan ve Romanya’daki söz konusu kent ve bölgeler için Kovid-19 sebebiyle seyahat uyarısında bulundu.

Ruanda, Uganda ve BAE artık riskli değil

RKI riskli bölgelerle ilgili son bildirisinde üç ülkenin de riskli bölge listesinden çıktığını duyurdu. RKI “Son 14 gün içinde riskli bölgeleri arasında yer alan Ruanda, Uganda ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) artık riskli bölge değildir.” açıklamasını yaptı. Ruanda 1 Temmuz 2020 – 31 Temmuz 2020, Uganda ve Birleşik Arap Emirlikleri ise 15 Haziran 2020 – 31 Temmuz 2020 arasında riskli bölgeler arasında gösterilmişti.

Almanya’da, riskli bölgelerden Kovid-19 testi yaptırmaları zorunluluğu bulunuyor. Riskli bölgelerden dönenlerin, negatif Kovid-19 testi sunamadıkları takdirde 14 günlük karantinaya girmeleri gerekiyor.

Ancak Türkiye için farklı bir uygulamayı seçen Alman hükûmeti 8 Ağustos’tan itibaren Türkiye’den dönenlere negatif test sonucu şartını getirmişti. Buna göre sonucu pozitif çıkanlar Almanya’ya gelemeyecek, tedavinin yanı sıra 14 günlük karantinayı da Türkiye’de geçirmek durumunda kalacak. Yeni uygulama pek çok eleştiriyi de beraberinde getirmişti.

19 milyonu aştı

Öte yandan Almanya’da Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı son olarak 216,896 olarak tespit edildi. Bunlardan 9,261’i hayatını kaybederken bugüne kadar iyileşen hasta sayısı ise 197 bin 400 oldu. Dünya genelinde ise 19,832,298 kişi virüse yakalanırken, Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 730,178 olarak açıklandı. Toplamda iyileşen hasta sayısı da 12,739,447 oldu. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Hindistan en çok ölü sayısının bulunduğu ülkeler listesinde ilk üçte yer alıyor.(c)