Uluslararası Değerlendirme Raporları Ne Kadar Güvenli?

Uluslararası Değerlendirme Raporları Ne Kadar Güvenli?

Özellikle ekonomik alanda kredi değerlendirme kurumlarının çeşitli ülkelere karşı yanlı ve yanıltıcı tutumuna şimdi de sağlık güvenliği değerlendirmeleri eklendi.

Koronavirüs pandemi süreci öncesinde Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi yayınlayan Amerikan John Hopkins Üniversitesi ile İngiliz ekonomi haberleri dergisi The Economist’in 2019 yılı raporu ağır eleştiri bombardımanına uğradı.

Amerikan John Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi’nin bu raporuna göre, dünyada sağlıkla ilgili olarak en iyi hazırlanan, sağlık tehditlerini zamanında teşhis ederek en hızlı bir şekilde tedbirleri alıp ve tedavi yapan ülke Amerika Birleşik Devletleri. Amerika Birleşik devletlerini ise İngiltere izliyor. Sağlık Güvenliği Endeksine göre İsveç de en ön sıralarda bulunuyor.

Almanya ortalama olarak 195 ülke arasında 14. Sırada yer alırken Türkiye 40. sırada yer alıyor.

Eleştiriler sonrasında Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi yayınlayan Amerikan John Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi suçun, raporda değil de, raporun en önde güvenli ülke ettiği ülkelerin buna göre davranmamış olmalarında olduğunu açıkladı.

Gerçekte ise, Almanya ve Türkiye bu raporda gerilerde gösterilmesine rağmen, pandemi sürecini en iyi yöneten örnek ülkeler arasında yer alıyor.

Çeşitli uzmanlar, uluslararası alanda referans olarak gösterilen pek çok değerlendirmenin tarafsız olmadığını, bir nevi pazar yönlendirmesi olduğunu savunuyor.

Amerikan John Hopkins Üniversitesi hâlen dünya koronavirüs bilgisi toplamada kaynak olarak görülüyor.