Avrupa’nın ‘Camisiz Başkenti’ Atina’daki Müslümanlar Camilerine Kavuşuyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Osmanlı yönetiminden sonra inşa edilen ilk cami olan Atina Camii Ekim ayı sonunda açılacak. Bu ay başında camii ziyaret eden Yunan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroglu camiin Eylül ayında açılacağını bildirmişti. Açılışın ertelenme sebebi ise koronavirüs salgını dolayısıyla yavaşlayan çalışmalar olduğu belirtiliyor.

Bakan Gavroglu’nun Atina’daki Müslümanların temsilcileriyle birlikte ziyaret ettikleri camide ziyaret esnasında ilk namaz da kılınmıştı. Ancak, şu anda inşa çalışmaları sebebiyle cami ibadete açık değil.

AVRUPA’NIN CAMİSİZ TEK BAŞKENTİ

Osmanlı yönetiminden sonra camileri kapatılan Atina barındırdığı yaklaşık 250 Bin Müslüman nüfusa rağmen müstakil olarak inşa edilmiş camisi bulunmayan tek başkent. Kentteki Müslümanlar, başka amaçlarla inşa edilmiş bina ya da binaların bir bölümünde mescitlerde ibadet ediyorlar.

Atina yeni camii şehir merkezine Votanikos semtinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir yerleşkede inşa edildi. Minaresiz inşa edilen camide 350 kadar Müslüman ibadet edebilecek. Camiin imamlığını Fas kökenli Yunan vatandaşı Muhammed Zaki yapacak. Camiin açılışı 5 kez ertelenmişti.

Atina’daki Cizderiye Camii yılın büyük bir bölümü kapalı tutuluyor. Açık olduğunda ise seramik müzesi olarak kullanılıyor.

 

CAMİLER MÜZE YA DA SERGİ SALONU YAPILDI

Atina’da Osmanlı’dan günümüze ulaşan Fethiye Camii sergi salonu, Cizderiye Camii ise seramik müzesi olarak kullanılıyor. Diğer camiler ise yıkılmış ya da başka maçlarla kullanılıyor.

Müslüman Türk nüfusun yaşadığı Batı Trakya ve 12 adalar dışında ibadete açık resmi cami bulunmayan Yunanistan’ın diğer bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, ibadetlerini apartmanların bodrum katları ve dernek merkezi gibi kendi imkanlarıyla kurdukları mekanlarda yapmak zorunda kalıyor.

Osmanlı döneminden bugüne kadar ayakta kalmayı başaran Türk-İslam mimarisine ait tarihi Fethiye Camii sergi salonu olarak kullanılıyor.