Türkiye’ye Kesin Dönüş Konusunda Yanlış Bilinenler

Türkiye’ye Kesin Dönüş Konusunda Yanlış Bilinenler

Almanya‘da yaşayan Türkiye kökenliler Türkiye’ye kesin dönüş konusunda hukuki sorulara cevap arıyor. Camia yazarı Yusuf kutlucan, Türkiye’ye kesin dönüş ile ilgili yanlış bilinenleri yazdı.

Emeklilik

Birçok vatandaşımız emekli olduktan sonra Türkiye’ye temelli dönüş yapmaktadır. Ancak, bazen geri dönüşten bir süre sonra kötü sürprizlerle de karşılanmaktadır

Almanya’da ikamet eden bir bireyin 9408 avroya kadar olan senelik geliri vergiden muaftır. 2020 yılında 2019 yılına nazaran 240 avroluk bir artış oldu. Evliler için bu miktar 18 bin 816 avro.

Öte yandan Almanya’da emeklilik başlangıç yılına göre emekli maaşlarının da belirli bir oranı vergiden muaf. Dolayısıyla geliri normal bir emeklinin vergi ödemesi gerekmiyor. Buna rağmen Türkiye’ye temelli dönenlere vergi dairesinden vergi mektubu gelebilir.

1985 yılında yapılan ve 2011 yılında yenilenen anlaşma ile iki ülke arasında çifte vergilendirme ortadan kaldırılıyor. Bu anlaşmanın 18. maddesine göre, emeklilik maaşı veren ülke, bu maaşın 10 bin avro kadarını vergilendirmiyor. Maaş fazla ise o kısım vergiye tabi.

Ama, emeklilik maaşı veren ülke 10 bin avroya kadar olan emekli maaşlarına vergi uygulamasa da ikamet edilen ülke bu 10 bin avroya vergi uyguluyor. Dolaysıyla normal durumda Almanya’da ikamet eden ve Almanya’dan emeklilik alan evli bir çift 18.816 avroya kadar vergi ödemiyor. Eğer, Türkiye’ye taşınırsa sadece 10 bin avroya düşen kısmına vergi ödemiyor. Geriye kalan kısım için vergi ödemesi gerekiyor.

Şunu da hatırlatmak gerekir: Almanya’da ikamet eden ve Türkiye’den emeklilik maaşı alan kişiler de 10 bin avroya kadar olan gelirin vergisini Almanya’da ödemeleri gerekir.

Oturum

Almanya’dan süresiz oturum alanlar, temelli olarak Türkiye’ye döndükten sonra, oturumların iptal edilmemesi için 6 ayda bir Almanya’ya tekrar giriş yapıyor. Bu uygulama sadece kısmen doğru. Ama sonuç itibariyle 6 ayda bir giriş çıkış izinsiz olursa oturum yine iptal edilebilir.

Çünkü, Almanya İkamet kanununun (Aufenthaltsgesetzt) 51. maddesinin 1. fıkrasının 7. bendine göre, Almanya’dan çıkış yapan kişiler, Almanya dışında en fazla 6 ay (6 ay dolmamış olacak) kalabilirler. Veya yabancılar dairesinden (Auslenderbehörde) aldıkları süre kadar dışarıda kalabilirler. Bu izin de genelde 15 yıldır Almanya’da ikamet etmiş olanlara verilir. Yabancılar dairesinden izin almadan yapılan çıkışlarda, 6. bende göre ikamet değiştirmekle oturum iptal olmaktadır. Resmî manada ikamet değişmese de, taşınmak oturumun iptali için yeterli oluyor.

Bu yüzdendir ki, bir yılda 6 aydan fazla Almanya dışında kalacak olan kişilerin, yabancılar dairesinden uzun süreli izin almaları gerekir.