35. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması Sonuçları Belli Oldu
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 14 Ekim 2023
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İrşad Başkanlığı tarafından düzenlenen 35. Avrupa Kur’ân-ı Kerîm Tilavet Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Yarışmanın birinciliklerini 10-13 yaş grubunda Linz Bölgesi’nden Emin Tayyip Özalp ile 14-18 yaş grubunda Güney Hollanda Bölgesi’nden Furkan Vural elde etti.
BİRİNCİ OLAN YARIŞMACILAR
Yarışmaya 10-13 yaş grubunda IGMG Hamburg Bölgesi’nden Abdullah Sheikh, Doğu Fransa Bölgesi’nden Ahmet Buğday, Linz Bölgesi’nden Emin Tayyip Özalp ve Hessen Bölgesi’nden Ensar Yahya Karahan katıldı. Bu grupta ikinciliği Abdullah Sheikh, üçüncülüğü Ahmet Buğday ve dördüncülüğü de Ensar Yahya Karahan aldı.
14-18 yaş grubunda ise yarışmacılar arasında Hamburg Bölgesi’nden Abdullah Morine, Güney Hollanda Bölgesi’nden Furkan Vural, Linz Bölgesi’nden Mert Öztürk ve Rhein-Neckar-Saar Bölgesi’nden M. Furkan Özsağlam yer aldı. Bu grupta ikinciliği M. Furkan Özsağlam, üçüncülüğü Mert Öztürk ve dördüncülüğü de Abdullah Morine aldı.
Yarışma Jüri başkanlığını IGMG Kur’an Eğitimi ve Hafızlık Sorumlusu Gürsel Turhan yaptı. Diğer üyeler arasında ise Kurra Hafız Hasan Kara, Kurra Hafız Abdulkadir Şehidoğlu, Kurra Hafız Abdurrahim Süleyman yer aldı.
İMAM HATİPLİK SERTİFİKALARI TAKDİM EDİLDİ
Programın ilk bölümünde genç karilerin yarışmasını dinlendi. İkinci bölümde ise yıl içerisinde imamlığa başlamış olan 17 imam hatibin icazet belgelerini kendilerine takdim edildi ve genç imamlar tanıtıldı. IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç genç imamlarla ilgili olarak ise “Bireysel bir imam değil toplumsal imam olacaksınız. Sizin yeryüzüne yapacağınız en büyük iyilik, kardeşliği ayağa kaldırmak olacaktır.” dedi.
KUR’AN’I ANLAMAK VE YAŞAMAK DİNÎ BİR SORUMLULUKTUR
35. Avrupa Kur’ân Yarışması’nı izleyen ve burada bir konuşma yapan IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün yarışma sonrasında birinci gelenleri tebrik etti. Ergün aynı zamanda diğer yarışmacılara da teşekkür ettikten sonra: “Bütün yarışmacılar bizim gönlümüzün birincisidir.” dedi. “Kur’an, Allah’ın kelamıdır ve onu okumak, anlamak ve yaşamak dinî bir sorumluluktur.” ifadesini de kullanan Ergün, bu yarışmaların anladıklarıyla bilinçlenme ve nihayetinde Kur’anî bir bilinçle hayatı şekillendirme noktasında bir fırsat olduğuna da dikkat çekti.
“YARIŞMALAR KURAN’I TEMSİL ETMEYE TEŞVİKTİR”
IGMG’nin 1984 yılında başlattığı Kur’an yarışmasını “Kur’an’ı sevdirme, güzel okuma, tevcid üzere okuyarak, anlayarak, sevdirerek okutma yarışması” olarak tanımlayan IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün bu yarışmalarda Kur’an’ın güzel okuması kadar önemli olanın Kur’an’ın güzel temsil edilmesi olduğuna vurgu yaptı. Ergün “Bu gençlerimiz Hz. Muhammed’in temsilcileri olurlarsa bu yarışmalar hedefine ulaşmış demektir.” dedi
KUR’AN ADİL ve MERHAMETLİ OLMAYI EMREDER
Kur’an yarışmasını değerlendiren ve Kur’an’ın muhtevasından bazı örnekler veren IGMG Genel Başkanı Ergün, Kur’an’ın adil, merhametli ve şefkatli olmayı emrettiğini belirttikten sonra “Kur’an, savaşı, işgalleri, terörü ve şiddeti telin etmeyi emretmektedir. Yani Kur’an, ailemize çevremize ve topuma merhametli olmayı, yaşanabilir bir dünya oluşturmayı emretmektedir.” açıklamasını yaptı.
İŞTE BU KUR’AN AHLAKIDIR.
Kur’an bir barış rehberi olduğuna da dikkat çeken Kemal Ergün, Kur’an’ı yanılış yorumlayanların, şiddet içerikli olarak algılayanların, cihad ayetlerinin savaşmak ve öldürmek ve yok etmek olarak algılayanların Kur’an’ı tanımadığını da ifade eden Ergün, “Kur’an yaşatmak için diriltmek için gönderilmiştir. Merhamet, şefkat ve adil olmak Kur’an ahlakıdır.” ifadelerini kullandı.
BU YARIŞMA HAYIRDA YARIŞMA YARIŞIDIR
IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç da “Bilelim ki hayır yolunda yapılan her yarış güzeldir. Rabbimiz bizlere hayırda yarış halinde olmamızı emrediyor. ‘festebiku’l hayrat’ hayırda yarışınız buyuruyor.” şeklinde başladığı konuşmasında Kur’an’ı güzel okuma yarışmasını yarışmaların en güzeli olarak tarif etti. Yalınkılıç, “Bu, kaybedeni olmayan bir yarışmadır.” dedi.
Kur’an’ın insana şahsiyet ve kimlik kazandıran bir kitap olduğunu vurgulayan İrşad Başkanı Yalınkılıç “Kimlik, kişinin var oluşunun ifadesidir. Kendini nasıl gördüğünün tarifidir. Yani kimlik insanı insan yapan değerlerin toplamıdır. Kimlik aynı zamanda kişinin resmidir. Toplum içindeki adresidir. Kimlik kavramı bir değerler manzumesidir. Bir kimseye, kimliksiz demek, değerlerden yoksun, adeta içi boş bir nesne anlamına gelir.” şeklinde konuştu.
KUR’AN’A SALDIRILARA EN GÜZEL CEVAP
Avrupa’nın farklı ülkelerinde Kur’ân-ı Kerîm’e yönelik saldırılar bulunduğuna dikkat çeken Yalınkılıç şunları ifade etti: “Zaman zaman hastalıklı ruh haliyle Kur’an’a hakaret eden zavallılar ortaya çıkabilmektedir. Bilinmelidir ki bu tipler kendi kutsalı olmadığı gibi başkasının kutsalına da saygı gösteremeyecek kadar zavallılardır. Kur’an’a karşı yapılan bu hakaretler ya cehaletten ya da acziyetten ileri gelmektedir. Bunlar ciddiye alınıp cevap verilecek kimseler değiller. Keşke onlar, Kur’an için binlerce kilometre kat ederek bu salonu dolduran bu muhteşem manzarayı görebilselerdi.”